Květoslav Šimek
18. listopadu 2017 • 20:12

Parádní Jandovu skokanskou sbírku kazí jediné - rozhádaná olympiáda

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V posledním závodě kariéry byl skokan na lyžích Jakub Janda mezi poraženými. Ve Světovém poháru v polské Wisle neuspěl v kvalifikaci mezi jednotlivci a mezi elitu se neprobojoval ani s českým týmem v soutěži družstev. Přesto odchází se vztyčenou hlavou. A zaslouženě se dočkal bouřlivých ovací. Od fanoušků, od Adama Malysze i od kolegů a rivalů skokanského cirkusu.



Janda v něm dokázal obrovské věci. Vyhrál Světový pohár (2006), vyhrál Turné čtyř můstků (2006), což před ním dokázal pouze legendární Jiří Raška. Má i dvě medaile z mistrovství světa - stříbro ze středního můstku a bronz z velkého můstku (2005). V závodech Světového poháru stál Janda celkem dvacetkrát na pódiu. Obdivuhodná bilance. Těžko říct, za jak dlouho (a jestli vůbec) ji nějaký další český skokan překoná.

Přesto i po letech zůstává jedna hořká kaňka. Zbytečná. Olympijské hry v Turíně 2006. Janda byl v té době v životní formě. Právě v letech 2005 a 2006 sbíral největší úspěchy, pod vedením slovinského mága Vasji Bajce (a také Davida Jiroutka) drtil konkurenci. Na medaili měl i v Turíně. Olympijský kov jej mohl vystřelit ještě dál a výš.

Právě tehdy to ovšem nejbližší Jandův tým nezvládl. Z těžko pochopitelných důvodů se vztahy v klíčovém trojúhelníku trenér Bajc - reprezentační úsek skoků - Jandys Team nabouraly. Zbytečné spory, tahanice a emoce rozhodily těsně před olympiádou skokanovu psychiku. A v Turíně z toho místo drtivého útoku na medaile bylo třinácté, respektive desáté místo.

Obrovské zklamání. Janda na olympijské medaile rozhodně měl. S nimi by byla jeho už tak unikátní sbírka kompletní. Škoda. I tak je třeba před jeho kariérou smeknout.

Jakub Janda se rozloučil s úspěšnou kariérou
Video se připravuje ...

Jakub Janda se posledním závodem rozloučil s kariérou
Jakub Janda se posledním závodem rozloučil s kariérou

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud