Luboš Brabec
24. května 2017 • 18:58

Ani NHL nemění hvězdy v úspěšné kouče. Příštího šéfa v Jágrovi a spol. nehledejme

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přetvořit skvělého hokejistu v prvotřídního trenéra je jenom o něco málo snazší než udělat z výtečného koně kvalitního žokeje. I v NHL. Nevěříte? Maurice Richard ukončil trenérskou kariéru po dvou zápasech s tím, že tak ohromný tlak nedokáže dál snášet. Wayne Gretzky vydržel čtyři sezony, bez valného úspěchu. Dlouhého trvání neměla ani cesta Bryana Trottiera, Phila Esposita nebo Patricka Roye.



Z hráčů uvedených do Síně slávy se jenom dvěma povedlo zvednout Stanley Cup nad hlavu i v roli trenérů: Jacquesu Lemairovi (1995) a Larrymu Robinsonovi (2000). Lemaire je pak jedinou z hvězd, která může tvrdit, že byl proslulejším trenérem než hokejistou.

I pohled do současnosti tento trend potvrzuje. Z aktuálních koučů pouze třináct hrálo NHL – z nich tři můžeme označit slovem bývalý elitní hráč (Weight, Carlyle, Gallant) a dva měli řekněme solidní kariéru (Quenneville, Green). Další pocházejí převážně z vysokoškolského prostředí, nebo nižších profesionálních lig. To je i případ Mika Babcocka, asi nejuznávanějšího trenéra současnosti, který jediný vyhrál Stanley Cup, mistrovství světa i olympijské hry. Jako hráč na zkoušce ve Vancouveru Canucks neuspěl, jeho nejprestižnějšími zastávkami byly univerzity v Saskatchewanu a Montrealu.

Ovšem hokej v tom není sám. Ve fotbale na každého Zinedina Zidana připadá několik Diegů Maradonů a Lotharů Matthäusů, trenérská kariéra basketbalisty Magica Johnsona snad ani nestojí za řeč.

Je to jenom náhoda? Stojí za malou trenérskou úspěšností bývalých skvělých hráčů pouze menší motivace či neochota navyknout si na jiný typ práce? Ne. Američtí vědci nedávno zkoumali, v čem jsou sportovci, jimž se občas říkáme geniální, ve svém oboru nejlepší. Pouštěli jim záznamy akcí, které oni neznali, a v určitém okamžiku je zastavili. Zkoumaní pak měli říct, jak se akce bude vyvíjet dál. Výsledek? Čím úspěšnější sportovec, tím přesnější a rychlejší byl jeho odhad.

V tom je právě kouzlo Gretzkého, Jordana , Maradony . Že na hřišti dokážou rychleji myslet, mají lepší představivost. Je to vrozená dispozice, kterou nejde předat dál a naučit ji druhé. I proto úžasní sportovci pouze výjimečně bývají skvělými trenéry. I proto sotva příštího šéfa české střídačky najdeme v Jágrovi a spol.

Nováček na mistrovství Libor Šulák v duelu se Švýcary
Nováček na mistrovství Libor Šulák v duelu se Švýcary

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud