Lukáš Tomek
17. května 2016 • 05:00

Systém a praktiky fotbalové ligy musí změnit kluby. Ale chtějí?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byli jsme určeni k sestupu. Zbyli jsme u dna tabulky v koncovce s mužstvem, které sestoupit nemohlo. A rozhodčí byli někým řízení. Toto tvrdé prohlášení v sobotu do éteru vypustil šéf olomouckých fotbalistů Josef Lébr. Nabízí se samozřejmě otázka, proč systém kritizuje až nyní. Stejně tak je dobré připomenout mu řadu velmi slabých výkonů jeho Olomouce během sezony. I přes to všechno by se však jeho slova neměla brát na lehkou váhu.



Nakonec i proto, že v této sezoně je Lébr po miliardáři Petru Pauknerovi z Dukly a Zdeňku Červenkovi ze Zlína už třetím majitelem či spolumajitelem klubu, který svým způsobem zpochybnil regulérnost nejvyšší fotbalové soutěže. Když k tomu pak přičtete podivný královéhradecký sestupový příběh z loňského jara či řadu chyb sudích a zápasů zavánějících tendenčním rozhodováním z toho letošního, je toho na jednu ligu až dost.

Vadit by to mělo především klubům. Ničí to přece image jejich soutěže, která od příští sezony bude „jejich“ ještě víc než doposud. Zda a nakolik to klubům opravdu vadí, je však otázka. A odpověď by nyní měla přijít právě z jejich strany.

V této souvislosti není od věci si vzpomenout i na předsevzetí šéfa asociace Miroslava Pelty . Ten krátce po svém zvolení předsedou FAČR mluvil i tom, jak důležité pro věrohodnost fotbalu bude eliminovat ve vedení klubů vliv „podivných šíbrů“. Mimo jiné tehdy narážel i na příbramského Romana Rogoze. „Je mi jasné, že když se nám důvěru veřejnosti získat nepodaří, nepomůže nám ani svěcená voda,“ řekl doslova.

V sobotu se pak před zápasem Jablonce s Příbramí, který skončil očekávanou dělbou bodů, na trávníku fotil i se svým Ivanem Horníkem a příbramskou dvojicí Jaroslav Starka–Roman Rogoz. Vcelku pádná odpověď, jak v reálu vypadá to avizované „tažení“ proti kontroverzním bafuňářům z éry kapříků či kil jablek a hrušek… Dokud v klubech tyto postavy minulosti zůstanou, či se dokonce budou ze záhrobí vracet jako v poslední době Horník či Lubomír Puček, je šance prosadit zásadní systémové změny (i kolem fungování rozhodčích) nevelká.

Pro ligu, která chce po svém osamostatnění logicky začít fungovat na základě tržního prostředí a zvyšovat svou prestiž i hodnotu, to je komplikace. Starší fotbaloví fandové ještě možná vezmou soutěž i se všemi těmito škraloupy a stíny částečně na milost. Ti mladí, noví už si ale dost pravděpodobně najdou jinou zábavu. A co pak? Pak už by nepomohla ani ta svěcená voda, jak správně podotkl Miroslav Pelta.

Každopádně – na tahu jsou teď kluby. Budoucnost ukáže, zda ho udělají, nebo se šance něco měnit vzdají.

Citát:

Vadit by to mělo především klubům. Ničí to přece image jejich soutěže, která od příští sezony bude „jejich“ ještě víc než doposud. Zda a nakolik to klubům opravdu vadí, je však otázka. A odpověď by nyní měla přijít právě z jejich strany.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud