Lukáš Tomek
29. ledna 2017 • 19:00

Respektujte jeden druhého! To byl vzkaz dvojice Federer - Nadal světu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Profesionální sport bývá v dnešní době skvělá show. Gladiátoři na hřišti se překonávají, diváci v hledišti střídavě tají dech a křičí vzrušením. Takový byl i poslední souboj tenisových titánů mezi Rogerem Federerem a Rafaelem Nadalem.



Dva soupeři, kteří se dokonale znají. Dva soupeři, kteří jsou každý jiný. Elegán, technický ekvilibrista, génius, jehož s lehkostí hrané údery padají s milimetrovou přesností tam, kam mají. A proti němu nezdolný bojovník, svalnatý atlet, emotivní mistr topspinů.

Souboj ve finále Australian Open ale kromě už zmiňované show nabídl ještě něco navíc. "Roger musel pro tento návrat hodně tvrdě pracovat. Bylo úžasné s ním ve finále zase hrát. Jasně, chtěl jsem vyhrát, ale Roger si titul zaslouží," řekl po finále zklamaný Nadal . Švýcar pak svého soka chytl kamarádsky za paži a vysekl mu podobnou poklonu: "Bohužel se tenis nehraje na remízy, protože bych se dnes s Rafou o ten titul rád podělil. Hrál úžasně. Ještě chvíli takhle vydrž, tenis tě totiž pořád moc potřebuje."

Australian Open: Federer udolal v úchvatné bitvě Nadala v pátém setu
Video se připravuje ...

Ano, tomu se říká respekt. A v případě těchto legend není hraný a zdaleka se nevztahuje jen k tomuto utkání. Na kurtu si při zápase nikdy nic nedarují. Ale dohraje se poslední fiftýn a jeden ctí druhého. Opravdově, bez přetvářky a evidentně. Jako by chápali, že velikost každého z nich ještě roste existencí toho druhého.

Oba také nejspíš jako nikdo druhý vědí, kolik úsilí je třeba na to, dostat se až na level hrajících legend. Nezbláznit se ze slávy a peněz, nepřestat dřít po několika velkých triumfech, umět se vypořádat s rolí hvězdy, kterou touží den co den dostat někdo ze smečky nabušených mladých lovců.

Respekt, s nímž po utkání jeden o druhém mluvili, byl alespoň pro mě tím největším vzkazem dvojice Federer - Nadal pro současný svět. Pro svět často hodně rozdělený, pro svět plný agresivních egomaniaků toužících ponížit, zesměšnit a ztrapnit toho na druhé straně sítě. Vzkaz pro svět, kde má vítěz brát vše a poražený být zašlapaný do země. Protože když není, okamžitě vítěze nařkne z nekalé hry. Pro svět, v němž se prostě respekt zrovna moc nenosí.

A proto, i když se jak známo v tenisu na remízy opravdu nehraje, tentokrát svým způsobem zvítězili oba. Roger i Rafa.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud