Lukáš Tomek
10. dubna 2017 • 16:47

Nový model fotbalové ligy? Správný krok, který teď musí využít kluby

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalová ePojisteni.cz liga mění výrazně herní model. Přes všechny možné námitky je to dobrá zpráva. Argument kritiků zůstal na konci dvouletých debat prakticky jediný. „Koukněte se na Anglii, Německo či Itálii. Tam se stále hraje dvoukolově, bez nadstavby. Tak proč něco měnit, když přece právě k těmto soutěžím s nejlepšími fotbalisty a nejvíce penězi vzhlížíme?“



Jenomže toto je omyl, iluze. Všechny výše zmíněné soutěže se totiž ne náhodou pyšní globálním přesahem. Fungují tedy na obrovském trhu a na zcela jiných principech. Daleko více se proto mohou držet zajeté tradice. Důvod něco radikálně měnit prostě nemají. Nebo přesněji - nemají ho tak velký.

Česká soutěž je v jiné pozici. Vždy to byla, je a bude liga lokální. Vždy to bude liga, z níž ti úplně nejlepší hráči budou odcházet do velkoklubů směr Německo, Itálie, snad i Anglie. Stejně jako odcházejí nejlepší hráči z Belgie, Nizozemska či Polska.

A co právě tyto lokální ligy v současnosti spojuje? Mimo jiné i změněný herní model s nadstavbou. Tak aby byla soutěž co nejatraktivnější. Pro diváky i sponzory. S více zápasy a s co nejdramatičtější koncovkou. Prostě se tu jde druhé straně naproti, byť to tak v Česku nejspíš nyní někteří fanoušci nechápou. Ale to je normální. Každá velká změna musí ukázat životaschopnost i přes počáteční negaci.

Jinak právě nadstavbovou část považuji za největší posun k lepšímu. Odehrát na konci sezony ještě jeden zápas mezi Plzní, Slavií či Spartou o titul? A na druhém konci (dle současné tabulky) sledovat bitvy o všechno mezi Hradcem a Opavou či Jihlavou a Baníkem? Taková gradace soutěži prospěje. Stejně jako méně zápasů o ničem, čemuž má do jisté míry pomoci i prostřední skupina o Evropskou ligu.

Ta čelila od počátku nejmenšímu pochopení. To, že se nakonec stejně jako baráž hraje „pohárově“, byl ústupek klubům a veřejnosti. A ústupek to byl z hlediska přehlednosti na místě. A nemusí být poslední. Pokud by se totiž náhodou ukázalo, že se tato skupina stane důvodem ke spekulacím typu „je lepší být po základní části sedmý, než šestý“, liga by se neměla bát v budoucnu dalších drobných změn.

Nový model také nejde vnímat jako samospásnou myšlenku, po které soutěž automaticky zaplaví tisíce nových diváků a miliony korun od sponzorů a plátců za vysílací práva. Takto to nefunguje. Změna nastavuje „jen“ lepší rámec či prostor, který je však třeba ještě naplnit.

Jak a čím? To už bude hodně záležet na klubech a profesionalitě jejich vedení. Prostředí na stadionech (i v jeho okolí), atraktivní férová hra, další smysluplné novinky ke zvýšení důvěryhodnosti (videorozhodčí, porty pro sudí) a také schopnost účinné komunikace s fanoušky ve stále dravějším a měnícím se světě. To v konečném důsledku rozhodne o tom, zda první krok nyní odsouhlasené (r)evoluce naplní svůj potenciál.

Nový herní model ePojisteni.cz ligy od sezony 2018/19

V nejvyšší soutěži se bude hrát 30 kol jako dosud, v nichž se každý s každým utká dvakrát. Poté se týmy rozdělilí v nadstavbové části do tří skupin, do které si přenesou získané body.
Skupina o titul:
prvních šest týmů si proti sobě zahraje jednou, přičemž první tři týmy by měly výhodu tří z pěti zápasů v domácím prostředí.
Skupina o baráž o Evropskou ligu: týmy na 7. až 10. místě se utkají o sedmou příčku znamenající účast v baráži o Evropskou ligu s týmem na čtvrtém, či pátém místě ze skupiny o titul. Tato skupina se bude hrát vyřazovacím způsobem dvoukolově.
Skupina o udržení: týká se týmů na 11. až 16. místě, hraje se jednokolovým systémem stejně jako skupina o titul, poslední sestupuje přímo do druhé ligy, 14. a 15. tým čeká baráž s druhým a třetím týmem z druhé ligy.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud