Martin Hašek
17. června 2016 • 19:41

Ode zdi ke zdi. Kladivo na ruské atlety je jen populismus

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Celou svou novinářskou kariéru pozoruji útrpné výrazy českých sportovců při otázkách na jejich ruské soupeře. Že ve velké zemi na Východě existuje doping? Svatá prostoto, všichni o tom věděli. Přesto je nepřijatelné, aby byla všem ruským atletům zakazována účast na olympijských hrách, tak jak o tom v pátek rozhodla Rada mezinárodní atletické federace IAAF.



Tohle rozhodnutí se zrodilo se zbabělosti, přezíravosti a pokrytectví. Nebýt investigativní práce německých žurnalistů z ARD, kteří jako první vnesli do ruského dopingového systému světlo, nedělala by IAAF dodneška vůbec nic.

Funkcionáři by se stále zaštiťovali čistými dopingovými testy, nechtěli by si velkou ruskou zem znepřátelit pro nic za nic. A ty útrpné výrazy postižených (skutečně čistých) sportovců by přehlíželi s ironickým úšklebkem.

Nad ruskými atlety dál visí hrozba neúčasti na olympijských hrách
Nad ruskými atlety dál visí hrozba neúčasti na olympijských hrách

Dnes je atletický svět nohama vzhůru. A ze svých kapes vysypává všechno zaschlé bláto z minulosti. Spolu s ním ale z těch kapes padá špína i na nevinné osudy ruských atletů, kteří doping nikdy nebrali.

Tvrdý postup vůči ruskému systému je v pořádku. Brát si však jako rukojmí jediného nevinného atleta je jen zbabělost malého kluka, který si léčí své komplexy poté, co ho na škole šikanovali. IAAF zřejmě chtěla ukázat svou neústupnost. Znovu však jen ukázala jen vyprázdněnost svých zásad, která dlouhá léta schovávala za vzletnými slovy.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud