Martin Hašek
15. srpna 2016 • 07:16

Nesmrtelný Bolt? Atletika ho potřebuje, ale přežije i bez něj

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jihoafrický čtvrtkař Wayde van Niekerk je nesmělý, trochu koktá a jeho trenérkou je čtyřiasedmdesátiletá stařenka s bílými vlasy. Právě tenhle chlapík je paradoxně nadějí pro světovou atletiku, která už se děsí odchodu svého nepřekonatelného entertainera Usaina Bolta.



Atletika je sportem přesných čísel a ty nelžou. Když v neděli večer na Olympijském stadionu v Riu na časomíře po finále čtvrtky klaplo 43,03, byl to stejný šok, jako když Usain Bolt před osmi lety vyhrál stovku ve světovém rekordu s rozvázanou tkaničkou.

V anglickém slovníku se později objevilo slovíčko boltesque, výraz pro něco naprosto neočekávaného a naprosto ohromujícího. Bolt během let svou legendu přiživil nejenom skvělými časy, ale také svou show, kterou do stále velmi tradicionalistického sportu přivedl.

Teď takový „boltesque“ výkon předvedl Van Niekerk. Trenér Glen Mills na Bolta celou kariéru naléhá, aby kromě stovky i dvoustovky zkusil i čtvrtku. Kdyby šampion přijal a o patnáct setin zboural čas velkého Michaela Johnsona, svět by šílel.

Když čas 43,03 zaběhl tichý Jihoameričan, který na tiskovce po závodě několikrát pokorně děkoval Bohu, nebude to mít takový ohlas. Laici se budou dál opájet blízkostí Boltovy záře. Nic proti ní, Bolt je fenomén, první v dějinách, kdo vyhrál stovku na olympiádě potřetí v řadě.

Van Niekerk dostal otázku, jestli mu nevadí, že se navzdory jeho světovému rekordu bude zase psát o velkém Jamajčanovi. „Vůbec ne. Co dokázal, mluví samo za sebe,“ reagoval skromný rekordman.

Bolt si v Riu hraje na Rudolfa II. a pracuje na své sportovní nesmrtelnosti. Za rok po mistrovství světa v Londýně však odejde, ačkoli zůstane blízko.

„Sport mě potřebuje,“ řekl po včerejším závodě v tribuně Olympijského stadionu.

Je to sebevědomé, ale nikoli nabubřelé. Je to pravda. Ovšem atletika potřebuje i hvězdy, které budou fanoušky bavit, až tady Bolt nebude.

Potřebuje showmany, ale potřebuje především borce, kteří donutí světelnou tabuli, aby rozsvítila něco, po němž jenom vydechnete: Wow! Van Niekerk tohle v neděli dokázal.

Vše o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte ZDE >>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud