Martin Hašek
14. srpna 2017 • 16:29

Atletika po výjimečném Boltovi? Londýn ukázal, že bude atraktivní i bez něj

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chvíli poté, co jamajský sprinter Usain Bolt proběhl cílem stovky na MS 2013, nad stadionem v Lužnikách zrovna v bouři blýskl blesk. Fotograf agentury AFP Olivier Morin předvídal, rozestavil za cílem pět aparátů a na jednom z nich pak našel unikátní fotku. Usaina Bolta přezdívaného Lightning Bolt (Blýskající blesk) s opravdovým světelným zákmitem z nebes nad hlavou. Chytit blesk (Bolta)? Něco takového se světového atletice hned tak nepovede.



Usain Bolt jí spadl z nebe ve chvíli, kdy potřebovala pozitivního hrdinu. V roce 2008 po předchozích letech dopingových skandálů celý svět udiveně sledoval běh velkého Jamajčana, který s rozvázanou tkaničkou a se zdáním lehkosti smazal světový rekord a nechal dost prostoru pro další fantazii. K tomu jeho přirozený talent showmana. Publikum bylo u vytržení.

Bolt udržel pozornost mas celé desetiletí. A když v sobotu v bolavé křeči ve finále sprinterské štafety končil s kariérou, je zcela jasné, že někoho takového atletika jen tak nenajde. Prostě to nepůjde, protože Bolt je unikát, jako každý druhý na světě. Bolt to tak sám řekl a má pravdu.

Mistrovství světa v Londýně ale zároveň jasně ukázalo, že atletika zůstane atraktivní i bez končící legendy. Tenhle šampionát nakonec nebyl o Boltovi. Už nebyl tím vítězným fenoménem, i když zůstal milovaným hrdinou tribun.

Londýn bavil, protože byl blízko lidem. Britové jsou skvělý sportovní národ a atmosféra na Londýnském stadionu se vyrovnala té olympijské z roku 2012. Atletika před 60 000 bouřícími diváky vypadá úplně jinak než sport, který by měl mít problémy se sledovaností.

Přispělo také pojetí České televize

Jestli se vám líbila atletika u televize, je to i díky projektu České televize. Špotákové a spol. se celý šampionát věnovala zvláštní kamera, která díky speciálnímu přenosovému vozu na místě mohla mixovat české záběry s mezinárodním vysíláním. Tohle je důležité, protože atletika je bohužel příliš často v televizi prezentována bez invence a diváci místo reálné dynamické show sledují jen únavné okruhy běžců na dráze.

V Londýně se ukázalo, že ne vždy je nutné k dobré show mít super výkony. Jediný světový rekord padl až včera v obskurní chodecké soutěži žen na 50 kilometrů, které se zúčastnilo 7 závodnic. Někdy stačí zajímavé osudy šampionů, jako třeba odvážný kotoul šampionky na stovce Torie Bowieové nebo tyčkařská ruleta nového krále desetiboje Kevina Mayera. Jedním z hlavních hrdinů šampionátu byl kontroverzně odstavený čtvrtkař Isaac Makwala, který nemá ani medaili.

Atletika si stále drží dobrou základní pozici obecného zájmu. Ani před rokem 2008 to nebylo tak, že by se o ni fanoušci nezajímali. Bolt jim ale poskytl něco nečekaného, co podnítilo jejich pozornost.

Tohle se určitě podaří i dalším hrdinům. Přijde jiný Bolt, jiný Farah, jiná Isinbajevová. Ale k tomu už budou potřeba výkony, které lidi znovu donutí přemýšlet, kam vlastně sahají možnosti druhu. Tenhle moment vždycky byl a vždycky zůstane hlavním magnetem olympijského sportu číslo jedna. Noví hrdinové přijdou a lidé je zase budou milovat. A kdo ví, jestli je nepobaví ještě někdo lepší. Bolt ostatně také překonal Michaela Johnsona nebo Carla Lewise, dřívější legendy legend.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud