Martin Hašek
1. října 2017 • 20:00

Jágr, Nedvěd, Superman Synek. Zlaté mozoly jsou v elitním klubu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jaromír Jágr nevyhrál pětkrát Stanley Cup. A Pavel Nedvěd se nestal pětkrát nejlepším fotbalistou Evropy. Veslař Ondřej Synek ale pětkrát vyhrál mistrovství světa na samotářském a útrpném skifu. Tahle drobná statistika stačí k naznačení významu českého šampiona, jehož příběh nepostrádá zvraty, a přesto míří za pohádkovým koncem.



Rok 2016 měl být pro Ondřeje Synka odměnou za neúnavnou dřinu, kterou celou kariéru věnuje boji se světovou špičkou. Po zlatém hattricku na světových šampionátech z předchozích třech let se zdálo, že olympijské zlato z Ria má na před sebou na podnose.

Ale kdeže! Hned dvakrát v ten rok stál Synek na hraně kariéry. Poprvé na jaře, když zjistil, že už léta závodí se zlomeným obratlem. Každý trénink končil v drtivé bolesti. Mnohokrát, když zničený vylézal z lodi, měl v hlavě: Už ne!

Pak z Ria přivezl bronz, který má cenu vůle, vytrvalosti a odolnosti. Sen o olympijském zlatu se ale rozplynul. A když pak uvažoval, jestli se má dál rvát, dostal impuls z nebe.

Gymnastka Věra Čáslavská, která se v posledních letech stala jeho zanícenou patronkou, opustila tento svět. A Synek věděl, že do olympijského Tokia, kde Čáslavská v roce 1964 zazářila, na Hry v roce 2020 pojede.

Do tohoto scénáře zapadlo Synkovo páté zlato z mistrovství světa, které v neděli vybojoval na šampionátu v americké Sarasotě. Jen jeho velký rival Mahé Drysdale z Nového Zélandu a německá legenda přelomu sedmdesátých a osmdesátých let Peter-Micheal Kolbe mají stejný počet zlatých medailí.

V atmosféře historického propadu výkonnosti fotbalové i hokejové reprezentace je to důkaz, že v českém sportu stále vyrůstají legendy světového významu. Vzpomeňme na hrdinného barda Václava Chalupu, který na své zlato marně čekal celou kariéru… Synek v globálně rozšířeném sportu kraloval už pětkrát.

V roce 2005 si Synek při návratu ze svého prvního „skifařského“ šampionátu v japonském Gifu oblékl třičko Supermana. A logo superhrdiny z vesmíru má dodnes na svém facebookovém profilu.

A ne nadarmo. Pětinásobný mistr světa Ondřej Synek patří k Supermanům českého sportu. S Jágrem, Nedvědem a pár dalšími je v partě výjimečných. A ještě nekončí.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud