Martin Tomaides
13. června 2016 • 05:10

Oslavujte šampiony, Pittsburgh ukázal moderní a revoluční hokej

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tak máme nového vládce NHL. Pravda, před pár měsíci by korunovace Pittsburghu byla pro většinu fanoušků nečekaná, teď je ale zasloužená. Pens nevybudovali dynastii, jako třeba předchozí vítěz z Chicaga, trenér Mike Sullivan ale v týmu mnoha bezejmenných bojovníků načasoval formu a našel perfektní systém v takový čas, kdy nikdo ze soupeřů ještě nedokázal objevit účinnou protizbraň. Pittsburgh je moderním vítězem, výhra 4:2 na zápasy a předváděná hra je toho důkazem.



Přiznám se, před startem play off jsem tipoval na konečné vítězství Washington. Skvělý hráč na každé pozici, vyrovnané výkony v průběhu celé sezony, zkušený a mazaný trenér. Když si pak Alexandr Ovečkin podával ruku se Sidney Crosbym a začal sledovat lety na MS do Ruska věděl jsem, že Pittsburgh míří na nejvyšší příčku.

Jenže před finále jsem chyboval podruhé a hráči Penguins opět rozcupovali moje názory na cáry. Před kamerou iSport TV jsem s klidným výrazem ohlásil výhru Sharks 4:2 na zápasy. Ofenzivní mašina s Pavelskim, Couturem, Thorntonem a Hertlem mi přišla moc silná na to, aby ji uhlídal Kris Letang a několik slušných, ale ne nadprůměrných beků. Jak jsem se mýlil...

Pittsburgh nastoupil od prvního zápasu na svého (nejen mnou favorizovaného) soupeře s ochromující rychlostí a aktivní hrou Sharks v mnoha směrech přehrával. Brankář Martin Jones byl často v roli zachránce.

Navíc Pittsburgh prezentuje úplně jiný hokej, než byl k vidění dříve. Play off už není o modřinách, zlomeninách a drsných střetech plných krve. Noví šampioni ukázali disciplínu, vždyť v šesti utkáních finále byli jen dvanáctkrát vyloučeni. Žádné tresty, žádné stromy uprostřed ledu, žádné zákeřnosti. To je nový model pro NHL.

Já osobně nejsem jeho příznivcem, baví mě tvrdá hra, ale vedoucí soutěže Gary Bettman má na krku žalobu ze strany bývalých hráčů, jejichž zdraví nedokázal na ledě ochránit. I proto je Pittsburgh pro něj ideálním vítězem, předváděl efektivní a účelný hokej a dovedl ho díky precizní práci kouče Mikea Sullivana k dokonalosti.

K tomu přidejte lídra Sidney Crosbyho, který je pravým kapitánem, neválí se na ledě a nepláče jako mnohdy v minulosti. Svým kritikům v tomto směru nedal příliš šancí si rýpnout. Pravda, nenabral tolik bodů, ale byl důležitým mužem vítězného jádra a vše se potvrdilo, když získal Conn Smythe Trophy.

Tak tedy - čest šampionům. Brzy bude následovat víc týmů, které se budou chtít vydat podobným směrem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud