Matěj Hejda
1. července 2016 • 11:50

Weber za Subbana a další trejdy? Nejbláznivějších 23 minut historie NHL

Autor: Matěj Hejda
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Necelé dva dny před otevřením trhu s volnými hráči se v NHL strhla vlna přestupů a zásadních podpisů. Během pouhých 23 minut se odehrálo mnoho. Největší ryba mezi volnými hráči Steven Stamkos nakonec po dlouhých jednáních podepsal osmiletý kontrakt v Tampě. Tento zásadní fakt po pár minutách ale přehlušil odchod Taylora Halla do New Jersey a hlavně výměna Montrealu s Nashvillem. Obránce P. K. Subban se stěhoval do města country za Sheu Webera. Zatímco v prvním případě šlo o skvělou práci generální manažera Tampy Steva Yzermana. V těch dalších zvítězily emoce.



V prvním případě se totiž ukázala Yzermanova trpělivost. Celý rok vyjednával o smlouvě s kapitánem týmu. I přes zpočátku neúspěšné jednání se však nenechal rozhoupat k nekontrolovaným činům a klíčového hráče mužstva nechtěl přeplatit. Zhruba před dvěma týdny mu na stůl předložil závěrečnou nabídku. Stamkos nepodepsal a vše nasvědčovalo, že poprvé v kariéře vyzkouší trh s volnými hráči. Buffalo mu nabízelo pohádkový kontrakt podobný těm, které mají opory Chicaga Jonathan Toews a Patrick Kane. Slavný Detroit nebyl příliš pozadu a nakonec i Toronto chtělo šestadvacetiletého útočníka přilákat do největšího města Kanady.

Neúspěšně! Při vší úctě k těmto celkům, Tampa je v současnosti kvalitou o úroveň výš. Hlavně proto Stamkos odolal vábení vyšší mzdy a podepsal v týmu, kde má největší šanci na Stanley Cup. Šestadvacetiletý Kanaďan prokázal, že jako kapitán nehodlá svůj tým opustit.

Získal Edmonton za Halla dostatek?

Další dvě výměny z pohledu kanadských celků ale takovou logiku nemají. O Edmontonu se dobře vědělo, že bezradně potřebuje kvalitního obránce. Nejlépe do první obranné řady. Jestli jej získalo v osobě švédského zadáka Adama Larssona, však zůstává otázkou. Ten totiž ani v jedné z pěti odehraných sezon v NHL příliš nezářil. V obranné hře lze pozorovat zlepšení. V ofenzivě a na přesilovkách to však zatím není žádná hitparáda, kterou by Edmonton tak potřeboval.

Navíc hodnota, kterou za něj musel generální manažer Edmontonu Peter Chiarelli obětovat, je až překvapivě vysoká. Taylor Hall patří k nejofenzivnějším útočníkům celé ligy. I přes dlouhodobý neúspěch Oilers probojovat se do play off, čtyřiadvacetiletý Kanaďan patřil k tomu nejlepšímu, co v promrzlém Edmontonu mohli nabídnout. New Jersey tak získali elitního útočníka, který se ihned zařadí k nejlepším střelcům Východní konference.

Chiarelli celou výměnu okomentoval. „Museli jsme obětovat dobrého hráče, abychom získali dobrého obránce.“ Na první pohled to však vypadá, že pustil elitního útočníka za dobrého hráče a to je až příliš vysoký risk.

Subban je investice do budoucnosti

A na závěr výměna největší. Takzvaný „blockbuster“ mezi Montrealem a Nashvillem. Kapitán Nashvillu Shea Weber se stěhuje do Montrealu za temperamentního beka P. K. Subbana. Na první pohled vypadá výměna jako velice vyvážená. Elitní bek za elitního beka. Ideální ne?

První pohled ale většinou klame! Subban je o téměř čtyři roky mladší a jeho stávající kontrakt končí v létě 2022. Jaká je situace kolem bombarďáka z Nashvillu? V srpnu mu bude 31 let a jeho dlouholetý kontrakt končí až v létě 2026, kdy mu bude 41 let. Kdo očekává, že Weber ještě v té době bude hrát v NHL je spíš snílek než realista.

Rodák z Britské Kolumbie je bez debat stále jeden z nejlepších obránců ligy. Zadák s nejtvrdší střelou a důrazem v obranném pásmu byl roky postrachem útočníků v Západní konference. Tak proč to ale? Právě vyšší věk oproti Subbanovi je pro „Habs“ největším strašákem v dlouhodobém výhledu. A nezapomínejte na jedno. Na západě se hraje daleko silovější hokej než na východě.

Co tedy vedlo generálního manažera Canadiens Marca Bergevina k této výměně? Na tiskové konferenci uvedl, že svůj Canadiens jsou teď silnějším týmem s novým vůdcem včele. Většina zámořských novinářů se však domnívá, že se jedná pouze o úhybný manévr ze strany respektovaného manažera. Hlavním důvodem podle nich je právě Subbanův temperament a někdy až trochu „nehokejová“ povaha vysmátého zadáka.  

Není totiž velkým tajemstvím, že hvězda se často dostávala s ostatními spoluhráči do menších konfliktů a některým lidově lezla na nervy. Ještě větší překážou byl jeho vztah s trenérem Canadiens Michelem Therrienem. Ti dva si nikdy nepadli do oka a to podle montrealských novinářů to je hlavní důvod Subbanova odchodu. Přitom v předešlých měsících se hodně spekulovala o konci kouče Therriena. Generální manažer ho však podržel a pryč poslal rodáka z Toronta, který Webera zejména v pohybu a rozehrávce výrazně převyšuje.

Bude se opakovat strašák Roy?

Nic na to nezměnil ani fakt, že Subban dlouhodobě patří společně s brankářem Carey Pricem u fanoušků Montrealu k nejoblíbenějším hráčům. Na začátku minulé sezony navíc věnoval deset milionů dolarů na rozvoj místní nemocnici, čímž jeho už vysoká popularita ještě více vzrostla. Ani to mu nepomohlo a po šesti sezonách u Canadiens se musel stěhovat. Stačí si na internetu přečíst reakce fanoušků „Habs“ a člověk pochopí, že z Montrealu odešel jeden z nejpopulárnějších hráčů v historii nejstaršího hokejového klubu Severní Ameriky.

Pokud Canadiens s Weberem v sestavě neuspějí v nejbližších sezonách, tak tento trejd z dlouhodobého hlediska bude pro ně zklamáním a může snadno připomínat drsné chyby z let minulých. (Odchod legend Chrise Cheliose a Patricka Roye jsou stále velkým strašákem ve městě z provincie Québec). Pohled na slavícího Cheliose a Roye se Stanley Cupem ještě dnes budí řadu fanoušků Canadiens ze spaní.

Bude hodně zajímavé sledovat, jaký vliv bude mít dvojnásobný olympijský vítěz Shea Weber na hru Canadiens. Bude stejně dominantní jak v Nashvillu? A na jak dlouho? P. K. Subban se do města country může hodně těšit. Predators hrají pod koučem Peterem Laviolettem daleko útočnějším stylem než Canadiens pod Michelem Therrienem. Navíc jej v Nashvillu čeká v prvním obranné dvojici elitní parťák – Švýcar Roman Josi. Jako třešnička na dortu na střídačce bude mít k dispozici jednoho z nejlepších trenérů obránců v NHL Phila Housleyho. Vskutku lákavé vyhlídky.  

Středeční podvečer přinesl jedny z nejdivočejších 23 minut v historii NHL a to trh s volnými hráči se ještě stále neotevřel! Opravdu je se na co těšit…

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud