Michal Koštuřík
31. ledna 2015 • 19:33

Katarská pohádka si zlatý konec nezaslouží. Ať vyhrají Francouzi

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vzpomínáte si na fotbalový šampionát v roce 2002 a senzační cestu spolupořadatelské Jižní Koreje do semifinále turnaje, který pro ni měl podle papírových předpokladů skončit v základní skupině s USA, Polskem a Portugalskem? Pokud ne, poptejte se kohokoliv v Itálii a ve Španělsku. Tam si snad všichni dodnes živě pamatují, jak je rozhodčí v play off proti domácímu týmu zařízli. Až mocné Německo dokázalo zastavit outsidera. V semifinále.



Něco podobného zažívají evropští favorité na házenkářském mistrovství světa v katarském Dauhá. V základní fázi ještě bylo vše relativně v normě, výtečně připravený soubor španělského experta Valera Romery zvládal zápasy díky vlastní kvalitě. Tu je třeba ocenit.

Zámožný Katar budoval tým dlouhodobě a cíleně k domácímu mistrovství. Angažoval do týmu zahraniční hvězdy, z nichž udělal Katařany. Zadarmo to nebylo, to je každému jasné. Postup ze skupiny s jedinou porážkou byl každopádně zasloužený.

Jenže pak to začalo. Rozhodčí šli Kataru na ruku jak v osmifinále proti Rakousku, tak ve čtvrtfinále s Německem a v semifinále s Polskem. Poražení křivdu těžce kousali. Nejhůř zřejmě Poláci, kteří neměli daleko k fyzickému napadení makedonských sudích a členů pořadatelského sboru. „Myslím, že se Katar stane mistrem světa,“ ušklíbl se po osmifinále rakouský trenér Partekur Johanesson, původem Islanďan. Dost možná se trefí, preferovaný celek už má před sebou jen jednu překážku – Francii.

Pamatuji se na MS v Tunisku před deseti lety. Tam pořadatelský tým podobným stylem dokráčel do semifinále. Na medaili nakonec nedosáhl, skončil čtvrtý. Stejně dopadl v roce 2001 na domácí půdě Egypt. To byla do letoška maxima mimoevropských zemí.

Roztlačený Katar už medaili mít bude, minimálně stříbrnou. Pro celé házenkářské hnutí a pověst tohoto mužného sportu však bude daleko lepší, když zítra večer zvednou nad hlavu pohár Francouzi. Skandálů už bylo kolem letošního MS dost. Jsem si jistý, že na příštím velkém turnaji zaujme Katar své tradiční místo v poli poražených. Podobně jako jeho předchůdci Tunisko s Egyptem.

Zlatý konec si tahle pohádka nezaslouží.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud