Michal Koštuřík
3. srpna 2015 • 17:40

Nováček v čele ligy? Zlín nepatří na první místo, ale ani na dno

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Řinou se proti proudu, vlny odporu překonávají týmovou soudržností a odhodláním porvat se o přežití v divočině. Zlínští fotbalisté, kteří mají podle prognóz v Synot lize strávit jediný rok, stavějí teorie expertů na hlavu. Po dvou kolech trůní na prvním místě, neztratili bod a nedostali ani gól. Jako jediní v soutěži, ve které měli být jako nováčci ze třetí příčky FNL za komparz a vítané sousto pro zbytek startovního pole.



Rozumím tomu, že veřejnost stavěla Páníkův soubor na chvost tabulky. Z výšky a z dálky se tak opravdu jevil. Kádr bez významné osobnosti (ze stopera Davida Hubáčka je náhradník), poměrně nízký rozpočet, administrativní postup po šesti letech ve druhé lize. Tohle jsou argumenty, které rozhodovaly o tipech odborníků. Nic proti nim. I deník Sport viděl Zlín na sestup.

Jenže kdo pohlédl do týmu z větší blízkosti, měl už před sezonou trošku jiný názor. Odhodlaná parta vykazovala na jaře lepší výsledky než Olomouc, v tabulce druhý Varnsdorf zválcovala impozantně 6:0. Mužstvo si drželo ofenzivní styl a tvář, pod trenérem Páníkem se naučilo pravidelně vítězit a získalo fyzickou odolnost. V tomto směru v nedávné minulosti zaostávalo.

V nejvyšší soutěži se Železník a spol. na správné cestě drží. Nehledejme za tím žádné čáry a kouzla. Zlín zatím narazil na protivníky, kteří nejsou výrazně lepší. Bohemians a Jihlava mají své problémy, čehož nováček dokázal díky nadšení a pevné defenzivě využít. Rovněž při něm stálo štěstí, bez toho se nikdo neobejde.

Že pojede v neděli na Spartu v roli lídra soutěže, to je mimořádný jev, který dává Synot lize nový náboj. Jindy tuctový zápas s předem předvídatelným výsledkem (vyšší výhra Letenských) je rázem šlágrem třetího kola s otevřeným rozuzlením. Buďme rádi, že ligu obohatil tým, který rozhodně není rychlokvaškou, ale dlouhodobě piplaným projektem.

I když na vrcholu určitě nezůstane a dost možná na Spartě opravdu prohraje, není důvod si myslet, že Zlín bude prvním sestupujícím. Může se jím samozřejmě stát, ale já si na to nevsadím.

CELÝ SESTŘIH: Zlín - Jihlava 1:0. Druhý zápas nováčka, druhá výhra
Video se připravuje ...

CELÝ SESTŘIH: Bohemians - Zlín 0:1. Nováček má překvapivou výhru
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud