Michal Koštuřík
19. března 2016 • 19:44

Olomouc letos sestoupí z ligy. Její kvalita je totiž chiméra

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
Q&A: Zadinův výstup. Dědkova práce? Co Varaďa do Sparty a Hořava v Kladně?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vybalím to hned na úvod: Už nevěřím, že se Olomouc v nejvyšší soutěži zachrání. Proč? Na jaře jsem viděl Hanáky naživo ve všech třech venkovních zápasech. Šlo shodou okolností o moravská derby. Tudíž bitvy, které by měly hráče vyhecovat bez ohledu na aktuální postavení v tabulce a důležitost bodového zisku. Výsledky Sigmy? 0:2 v Brně, 1:2 v Jihlavě, 0:0 ve Zlíně. Herní projev? Na pohled vcelku solidní, ale jen po šestnáctku. Bez tlaku do ní, s minimem střeleckých pokusů…



Schválně píšu „solidní“, žádný silnější výraz. Mám pocit, že se neustále omílaná slova o kvalitě Jílkova souboru stala jakousi univerzální „pravdou“, která přitom nemá s realitou mnoho společného. Jednoduše: Kdyby opravdu hrála Olomouc dobře, tak to prodá i ve finální fázi. Holá skutečnost je jiná: Sigma hraje špatně. Pro mě je to tým bez emocí (nemístné rozčilování se Aidina Mahmutoviče nepočítám), bez duše, bez lídra.

Přiznám se k jedné věci. Na dálku mám velké problémy olomoucké hráče rozeznat. Přijdou mi jeden jako druhý. Hlavně záložníci. Houska, Navrátil, Plšek, Falta, Ševčík, Zahradníček…Všichni mladí, subtilní, preferující identický herní styl. Šikovní kluci s talentem. Bezpochyby. Ale…Prostě to nestačí. Je jich až moc. Do pozice rozdílového hráče zatím žádný z nich nedorostl.

Hromadu borců z jiných týmů poznám podle postavy, účesu či pohybu, ale tady mám problém. Klučinové z Olomouce jsou pro mě narychlo nerozpoznatelní, dokonale uniformní. Bohužel i výkonem. Nepamatuji se, že by nějaký z nich vyloženě vybouchl. V první řadě však žádný z nich v zápasech, které jsem viděl, nezazářil.

Proto včera po zápase ve Zlíně kouč Jílek i manažer Minář sklouzli k absenci distancovaného mazáka Michala Ordoše. Toho si fakt na place nespletu. Ale nezdá se mi, že by se k němu měla Olomouc upínat. Pokud vím, tak ani nenastupuje pravidelně a nestřílí góly. Tohle je slepá ulička.

Do ní klub v zimě zabloudil i angažováním útočníka Aidina Mahmutoviče. Po mé zkušenosti tvrdím: zbytečný hráč pro Sigmu. Tým na něho hrát neumí a náladový Bosňan neumí hrát pro tým. Je to hráč do pohody, nikoliv válečník pro nejtěžší bitvy.

Z tohoto koktejlu zmaru nekouká nic jiného než sestup. Nelogický jen zdánlivě.

CELÝ SESTŘIH: Zlín - Olomouc 0:0, nováček má první jarní bod
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud