Michal Koštuřík
25. listopadu 2017 • 18:24

Pivarník umí, Brno kvete. Nesmí se však v klubu narušit vztahy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

V merku měli snad každého, kdo byl k mání. Bez ohledu na to, o jaký typ trenéra jde. Nakonec v Brně ukázali na Romana Pivarníka, jemuž se nejdřív bránili. Možná se báli jeho ráznosti, sebevědomí, nároků na okolí i plat. Třetí výměna trenéra během podzimu však už vyšla, to se dá po půlce soutěže říct zcela jistě.



I kdyby Zbrojovka prohrála poslední zápas (první jarní) doma se Zlínem, což by bylo za současného rozpoložení obou celků docela překvapení, Pivarník vdechl týmu život a z úplného dna ho přiblížil středu tabulky.

To vše za šest kol. Tři výhry, jedna remíza, dvě prohry. To je Pivarníkův vklad. Ať je slovenský kouč s domovem v Olomouci jaký chce, své řemeslo ovládá. Kdo se s ním nebojí spolupracovat, může očekávat rychlé výsledky. Rozbořit nefungující stereotypy a stavět mužstvo podle svého, s tím nemá padesátiletý svéráz nejmenší problém.

Nezajímá ho, co bylo, jede si podle svého. Kde je třeba razantně zasáhnout, tam to udělá. Zatím mu tahy vychází. Příkladem budiž práce s Michalem Škodou . Po zazděných šancích ho nechal proti Teplicím vyhladovět na lavičce. Zvedl ho z ní až na poslední minutky a zdravě naštvaný útočník trefil výhru. Pro následující duel v Jihlavě už byl i kvůli absenci Koneho s Pilíkem v základu. Resumé? Dva góly a další tři body do brněnské kapsy.

A když prohlásí mazák Jan Polák, že se pod novým trenérem hra zvedla, má to svou váhu. Od bývalého reprezentanta, jenž zažil bundesligový dril, obzvlášť. Také z brankáře Dušana Melichárka cítíte, jak změnu kvituje.

Mluví o týmové soudržnosti, kdy se jeden obětuje za druhého a odhazuje svá ega. I on prošel vyspělou cizinou, kde se nikdo s nikým nemaže a na trénincích se prostě maká. Kdo s tím má problém, půjde brzy ze hry ven. Už teď se proslýchá, že někteří borci z užšího kádru Zbrojovky budou v zimě volní pro jiné kluby. Logicky, nesplňují koučovy představy.

Pivarník je dobrý trenér, jen to s ním není jednoduché. Jeho tvrdé metody se v klubech vesměs okoukají, po čase dochází k narušení vztahů na trase vedení-kouč-hráči. V Brně dostal Pivarník novou šanci dokázat, že je expertem i na dlouhodobou práci a že se vyplatí mu v mnoha věcech vyjít vstříc.

Jinak hrozí, že se definitivně zařadí do škatulky motivátorů-záchranářů (a nic víc), kde má roky pevné místo František Straka s jeho tataráčky a olejíčky. Je fakt, že Pivarník by spíš tužil kolektiv vyjížďkou na silných motorkách, než pojídáním syrového mase a popíjením olivového oleje….

Každopádně, Brno pro mě v tuhle chvíli přestává být adeptem na sestup. A to nejen kvůli zisku čtrnácti bodů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud