Miroslav Horák
7. listopadu 2015 • 20:55

ANO, Češi předvedli jiný biják. Teď ještě vyřadit několik ALE

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Minule jsem tu na stejném místě psal, že se švédská facka nebude opakovat a v sobotu uvidíme docela jiný biják. Stalo se. Hokejoví reprezentanti vrátili své hře ksicht, sami si ověřili, že když se do toho pořádně kopne, tak se na český hokej dá hezky dívat. Je totiž účinný, soupeři dostatečně otravný. Zkrátka, je konkurenceschopný.



Duel s Finy na turnaji Karjala poněkolikáté ukázal, že základem a hybnou silou českého úspěchu je maximální nasazení. Jestliže proti našim hráčům mohli Švédové ve čtvrtek v určité části hry povolit, tak to bylo díky jejich enormní síle kádru. Jakmile potřebovali, zase zařadili kvalt a Vůjtkovi hoši to pocítili.

Češi nesmí prospat ani vteřinku boje. Nejsou na tom výkonnostně tak dobře a stabilně jako v posledních letech o něco sehranější konkurenční výběry evropské Tour.

Pozitivní je otisk, jaký po výprasku národní tým v Helsinkách zanechal. Stíhal často zběsilé finské tempo, uplatňoval fyzický důraz v osobních soubojích, to muselo domácí překvapovat. Minimálně tedy, pokud viděli český duel s Tre kronor v Örnsköldsviku.

Na druhou stranu nelze nevidět škálu nedostatků, kvůli nimž právě reprezentanti ztrácejí vyrovnaně vedené zápasy. Koncovka zůstává velkou potíží. A zároveň způsob, jak se k ní hráči dopracovávají. Penzum obléhání soupeřovy branky je na solidní úrovni, slabší to však už bývá s počtem doletů vypálených puků směrem na gólmana.

Hromada z nich se do brankoviště vůbec nedostane, jde o slabé nebo zblokované rány. A když už, nezřídka schází potřebná agresivita uvnitř bojiště, kde to bolí. Třeba Gulašova gólová dorážka může posloužit jako instruktáž. Ano, přesně takhle!

A další věc, která mě napadá. Držet systém nijak složité hry. Hráči si sami zbytečně komplikují život, nedrží svoje posty, hra je pak rozháraná, komplikovaná. Hlavně v defenzivě.

Po debaklu se Švédy přišlo zlepšení s Finskem. Pokud vše půjde přímou úměrou, v neděli v poledne uvidíme konečně hokej s bodovou odměnu.

Kolize Dominika Furcha v zápase s Finskem, při které ztratil hokejku
Kolize Dominika Furcha v zápase s Finskem, při které ztratil hokejku

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud