Miroslav Horák
6. května 2016 • 21:50

Fantazie na začátek! Ale zpátky na zem, ať nepřijde sobotní facka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Není hezčí vítězství než to, které neočekáváte. Kdy se bojíte přídělu a ono to skončí přesně naopak. Kdy favorita na titul skopnete do deprese hned na úsvitu turnaje, a vy se nemůžete nabažit slastného pocitu, že to bylo díky českým rukám, českému srdci. 3:0 Rusům?! Pane jo…



Národní tým hokejistů slavně dobyl Moskvu, nadmíru udatným výkonem nafackoval sborné a sám sebe přesvědčil o tom, co má napsané v erbu. Semknuti v jednom šiku můžeme dokázat mnohé. I nemožné.

Na místě je smeknout klobouk před způsobem, jakým chráněnci Vladimíra Vůjtka zahájili svou misi v roli týmu, od nějž se mnoho nečeká. Sluší se zatleskat za maximálně koncentrovanou produkci a důmyslně odvedenou práci, za sebevědomý herní projev. Za takticky precizně zvládnuté utkání.

Zkrátka a jednoduše za odevzdaný charakter.

Ale pozor. Právě nyní se ukáže povaha moskevské armády navlečené do českých dresů. Jak se říká, slavit se může do půlnoci, pak veškerá pohoda končí a přichází nový den. Nová výzva. Nové překážky.

A o to jde. Páteční parádou si na sebe vítězové upletli bič. Nároky z domoviny na tým se chtě nechtě zvednou a už v sobotu večer přijde střet s pravdou. Může být pěkně drsný. Osobně od duelu s Lotyši očekávám zatraceně těžký boj, svým způsobem mnohem náročnější než proti našvihané sborné. S ní prakticky nebylo co ztratit, s dalším oponentem už ano.

S nečekanými body v nákupním košíku Češi pokračují turnajem jako tým, který by měl sklízet pravidelně úrodu. Který by měl Lotyše vyprovodit celkem jasnou porážkou. A to může být problém.

Přichází jiná role. Teď reprezentace musí. Tlak stoupne. Je na trenérech, aby hráčům nastavili hlavy tak, že ruský skalp znamená příjemný tříbodový polštář, ovšem nic víc.

Protože už teď jde o hodně, snad nepřeháním, když napíšu, že téměř o všechno.

Právě teď se rodí konečný výsledek na šampionátu. Češi si potřebují vybudovat co nejlepší pozici pro čtvrtfinále. Každé horší umístění ve skupině než druhé by smrdělo hokejovým krchovem.

Ale kdo ví, třeba nám tahle parta všem vytře zrak.

Bylo by to fajn!

Tomáš Plekanec se jede radovat s Romanem Červenkou, který proti zvýšil na 2:0
Tomáš Plekanec se jede radovat s Romanem Červenkou, který proti zvýšil na 2:0

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud