Miroslav Horák
13. května 2016 • 15:16

Nevděčné téma posil z NHL. Faksa na MS riskuje Toronto

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kolikrát už jsme to zažili. Fanoušci, ale i trenéři národního týmu si během mistrovství světa toužebně přejí, aby po ranním probuzení zjistili, že jim z bitev o Stanley Cup spadl do klína ten či onen český hráč. A jde se jednat o příletu! Hurá, v televizi uvidíme novou pecku!



Teď je tomu jinak. S tím, jak Češi na šampionátu dominují a překvapují svou suverenitou, stoupá i tendence do sehranné jednotky nezasahovat, nechat ji žít svůj život. Aby ne, ta parta šlape náramně a zaslouží si dojet do cíle ve složení, v jakém stála na startu.

Každý další nový prvek může přinést hrozbu určité destabilizace a nejistoty. Mrzutost těch, kteří doteď poctivě dřeli, celé to neslo ovoce a najednou by měli vypadnout ze sestavy? To se do nálady může lehce odrazit.

Jenže pokušení je samozřejmě značné. A nejde jen o něj. Podívejte na Rusy, jak posilují. S Ovečkinem či Kuzněcovem mohou povyrůst o další level. Zvednout svoji nebezpečnost mohou v dalších dnech i další výběry. Před čtvrtfinále nelze nic podcenit.

Potvrdilo se, že Aleš Hemský toho bude mít na konci sezony dost. Tolik zápasů jako letos (88) sehrál naposledy přesně před deseti roky. Jen ať si oddechne.

Ale ještě zajímavější případ je Radek Faksa, nejen z českého pohledu objev sezony – 22letý mládenec, který v nedávné minulosti odehrál tři světové šampionáty dvacítek. Od konce zápasu s Kazachstánem je již potvrzené, že na turnaj do Ruska dorazí.

Kapitán, držák, pracant! Tým, který vás baví na MS očima trenérů ZDE>>>

Když se na jeho situaci podíváme hodně zblízka, zjistíme, že má nad čím přemýšlet. Samozřejmě, na jedné straně je lákavé připojit se k týmu, který česká veřejnost začíná zbožňovat, na premiérové akci za dospělý nároďák může zažít nádherný konec sezony. Anebo také ne.

Jméno Faksa se podle všeho ocitá na prahu nominace pro podzimní Světový pohár v Torontu. Svými výkony v NHL si o ni poctivý centr dost nahlas říká. Zajímavé je, že teď a v tuhle chvíli má k ní paradoxně blíž, má ji jistější, než kdyby do Moskvy odletěl. O Faksovi panuje mezi staviteli týmu pro SP velmi silné mínění, s Hemským má k dodatečné nominaci blízko.

Jenže co když přiletí do Ruska, ze Stanley Cupu a přeletu vyčerpaný, hozený do vody velkého kluziště jako „cizí“ element v týmu, který si přitom evidentně dokáže poradit i sám? A tam mu to nevyjde? Na místě, kde řada hráčů z evropských lig může nebo bude „vypadat“ lépe? Pak mohou trenéři chtě nechtě pozměnit svůj náhled na hvězdičku Dallasu.

O tomhle všem většina hráčů přemýšlí, zvažuje pro a proti. Je samozřejmě otázkou, zda i Radek Faksa. Třeba nikoli, třeba po předpokládané nabídce reprezentačních koučů sáhl bez váhání a je nadšený, že do Ruska dostal povolávák.

Šlo by o příjemné zjištění, v tom případně by do Vůjtkovy moskevské družiny lidsky parádně zapadl. A náležel by mu velký respekt. Nejen můj.

Více o MS v hokeji 2016 čtěte ZDE>>>

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud