Miroslav Horák
21. března 2017 • 20:00

Mountfield prolomil kódy k play off. Semifinále nemusí být stropem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V Hradci Králové se ve středu probudí do prosluněného rána, i kdyby z nebe padaly traktůrky. Tým Mountfieldu se premiérově procpal do extraligového semifinále. Zaslouženě, spravedlivě, v téhle sérii překvapivě nebylo moc co řešit. Litvínov byl nečekaně rychle OFF, po prvním vyhraném čtvrtfinále úplně zkolaboval v koncovce a postupně začal propadat i vzadu. 4:1? Čistá práce.



Není na místě, aby vítěz čtvrtfinále pořádal velkou oslavnou párty, bohatě stačí menší večírek, pár piv a zase hurá do práce. Hradec má na to, aby historický počin navrstvil o další postupové patro. Úplně v pohodě. Proč může snít o finále a možná i titulu?

Vlastně to trvalo asi dvě stovky zápasů. Čtyři roky zvykání v dlouhodobé části nejvyšší soutěže po přestěhování firmy z Budějovic pod Bílou věž. Hráči si zvykali na novou adresu a prostředí, fanoušci na ně. Ti byli hotovi dřív, aby ne, když z první ligy skočili do elitní. To se zvyká snadno a hezky.

V celém procesu udělal velkou práci kouč Peter Draisaitl, přemístění ústřední „prodejny“ Mountfieldu ze své pozice dirigoval a stabilizoval, mužstvu rychle vtiskl účinný styl, který pohlcoval body, takže hned v první hradecké sezoně se hrálo čtvrtfinále. Tedy víc, než se čekalo. Ve městě nastala horečka, zdá se, že nekonečná.

Ale přišly i černé chvíle. Po prvním roce stouply ambice, vylepšoval se tým, zvedaly se náklady, očekávaný progres však nikde. Jednoznačné vyřazení se Spartou a hlavně loni s Mladou Boleslaví v Hradci strašně těžko přijímali. Vyrojily se spekulace, že Mountfield zavře krám a půjde o dům dál, ale nebyla to pravda a dnes to spíš vypadá na prodloužení kontraktu s městem.

Mountfield se stává postrachem

Tým se nyní ocitl na nejvyšším bodu svého působení v krajském městě. Myšlenkově proudí jedním směrem, je semknutý, odhodlaný, kompaktní. Evidentně chce hrát, vítězit a dělá pro to všechno, co umí. Žádná přetvářka. A nabízí i velké množství individualit.

Pokud nezvadne, z dělníka Bedřicha Köhlera se stává jeden ze seriozních kandidátů na MVP play off. Role režiséra a scénáristy přesilovek bezvadně sedí Jaroslavu Bednářovi, do životní formy po mizerné půlce sezony vykvetl Tomáš Knotek.

Vysoký standard dál odvádí Richard Jarůšek, excelentní střídání mívá Alexandre Picard a třeba bez jezdce Rastislava Deje si kouč Václav Sýkora neumí sestavu představit. Co je neméně zásadní, stále pevnější se jeví hradecká obrana.

Hradec docela dlouho platil za křehkého a přívětivého oponenta do play off. Ty doby jsou pryč. Trvalo to, ale teď je to tady. A píše to. Mountfield prolomil kódy.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud