Miroslav Horák
23. dubna 2017 • 21:00

Větší selhání než sestup Karlových Varů je pardubická baráž

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hráli vitální hokej, mnohdy se na zápal a nadšení týmu z Karlových Varů dívalo mnohem lépe než na pěknou řádku jiných a o poznání movitějších extraligových celků. Přesto se Energie dívá do očí sestupu, potkalo ji to samé, co nedávno Kladno, Slavii nebo České Budějovice. Na poslední možnou chvíli ustály abnormální stres Pardubice. Ale upřímně, tam by se měly držet za nos mnohem víc než v prostředí vyhlášených českých lázní.



Do potíží dlouhodobě namočené Karlovy Vary prodlužovaly svoji agónii tak dlouho, až už to zkrátka nešlo ustát a střecha se nad nimi provalila. Dlouholetý mecenáš klubu Karel Holoubek držel svůj tým nesmírně dlouho při životě, mnohdy až uměle, realita vystupovala proti němu, financování nákladné hračky, která postupně ztrácela i fanoušky, šla především za ním, podpora odjinud slábla. Nebýt jeho, klub byl klinicky dávno mrtvý.

Přesto se dlouho zdálo, že v dobíhající sezoně bude vše jinak a že angažmá nového kouče Jana Tlačila přinese Energii vzpruhu. Svízel nebyla ve vedení týmu, nýbrž v jeho nedostatečné kvalitě. Dlouholetému manažerovi Miroslavu Vaňkovi se nepovedlo přivábit střelce, zabijáka, jednoho, lépe dva, který by dokázal několik klíčových vyrovnaných zápasů překlopit na karlovarskou stranu.

Jak už bylo zmíněno, dravý styl hry Západočechů měl mnohdy vysokou jakost, skoro vždycky však nízkou bodovou kvantitu. Jakmile došlo na lámání chleba, nenašel se majitel gólové spásy a pak už i psychická kondice odpadávala. Potřebné ofenzivní posílení v klíčový čas nedorazilo, tak teď klub přijímá krutý verdikt. Výtah jede dolů…

Holaň po záchraně: Kluci ať to oslaví. Ale já od zítra začínám makat
Video se připravuje ...

Útěk z hrůz tak úlevně vstřebávají v Pardubicích, které jsou ovšem úplně jiný případ než Karlovy Vary. Ač jde jejich sestup z velké míry za generálem Vaňkem, tak kdyby tahle protřelá figura vládla Dynamu, jsem si jistý, že by do baráže nezahučelo. S takovým kádrem? S týmem, který nákladově patří mezi první šestku, by rozhodně uhrál důstojnější flek, nota bene s trenérem Tlačilem. Vaněk by Pardubice zkrátka kormidloval.

Mezi oběma týmy, které v neděli bojovaly o záchranu, byly nerovné startovní podmínky. Proto tvrdím, že těsný sestup Karlových Varů je obecně menším selháním než počínání Pardubic v této, avšak nejen v této sezoně.

Východočeši měli po kupě více než obstojný kádr, naprosto však propadlo jeho velení v práci s ním. Postupný sesun začal záhy po mistrovské sezoně 2012, odvolání kouče Pavla Hynka ze sedmé příčky a nástup z Vítkovic vyhozeného Mojmíra Trličíka se dnes jeví jako tragikomická historka a zároveň rozjezd řady manažerských výbuchů v klubu. Ten nebyl schopný nabídnout své nastupující generaci v čele s Rákosem, Radilem, Buchtelem, Zohornou, Kousalem či Noskem odpovídající finanční ohodnocení, lépe řečeno, v tu chvíli neodpovídající, ale takové, které bylo k dispozici jinde a za nímž chlapci šli.

V týmu vznikla obrovská díra v absenci našvihané střední generace, DNA týmu se začala sypat. Dosazení uvažovaného spasitele jménem Pavel Rohlík nedopadlo dobře, tahle one man show přitahovala spíš problémy, než jejich řešení.

Pardubice přesto mají v jednom obrovské štěstí. Ve svých fanoušcích. V jejich bezbřehé trpělivosti, s níž jsou ochotni v takové míře podporovat svůj tým po všech eskapádách a zfušovaném řemeslu šéfů, kteří se o tak vysoké pozice neměli nikdy ani otřít. Když před rokem deset tisíc lidí aplaudovalo úniku Dynama od baráže, pardubický tábor jásal a vítal (předpokládaný) bod zlomu, z něhož se velkoklub odrazí k někdejším časům hojnosti. Ba ne, Pardubice mnohem víc než léčící se kolos připomínají spálený dům. Nebýt nesporných individualit Rolinka, Čáslavy nebo Sýkory, v baráži pak obrozeného Martina Růžičky, šofér autobusu mohl do navigace v předstihu zadávat prvoligové adresy.

Euforie ze záchrany je nyní veliká, pokud však nepřijde extrémně vydařená práce Salfického managementu, Dynamo bude mít barážové problémy zase za rok.

Rolinek po záchraně: Jsem šťastný, ale mrzí mě, že jsem jako kapitán tým dovedl do baráže
Video se připravuje ...

Pardubice - Jihlava: Perníky na led! Pardubice setrvávají v nejvyšší hokejové soutěži
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud