Miroslav Horák
5. května 2017 • 23:17

K.O.lébka hokeje i palby. Kanada předvedla Čechům, v čem utíká světu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rozhodovat v zápase s Kanadou umělecký dojem, mohl úvodní duel českého týmu na šampionátu v Paříži skončit pomyslnou plichtou. Jandačovi hoši místy tlačili, vytasili se s řadou interesantních nápadů, předvedli velmi solidní pohyb a zápal. Zůstalo však u porážky 1:4 a u sténání nad nevalnou českou koncovkou. Nedá se svítit, Kanada je oprávněným mistrem světa v hokeji a zároveň šampionem v palbě. Když musí a potřebuje, tak dá. Nikdo jiný to v sobě takhle nastavené, vrozené, ale i nadrilované nemá.



Prohra s Kanadou není žádný skandál a šok, ze kterého by se neměli Češi sebrat. Vlastně na to ani není čas, už v sobotu odpoledne reprezentace nastoupí na Bělorusy a to taky nemusí být žádný předkrm před vydatnou hotelovou večeří.

Ačkoli je turnaj ve Francii a Německu teprve na startu, smutné české oči si při prvním dnu bolestivě připomněly rozdíl v produktivitě mezi úrovní solidnosti a luxusu. O kanadském výběru v pařížském podání nelze říci, že je výkvětem kolébky hokeje, jeho kvalita však pořád stačí na silné soupeře s hvězdným složením, což je úžasné.

Z českého pohledu smutné, jistě. O to víc, že tahle parta se velmi přibližuje tomu nejlepšímu, co může tento národ poskládat. Co s tím?

Částečná náprava je možná a odstranitelná rovnou pod Eiffelovou věží. Spočívá ve vymýcení komplikovanosti, v odstranění avizovaných střel, v méně častém hledání co nejlepší střelecké pozice na úkor jednoduššího zakončení a důrazného dohrání akce dorážkami, je zapotřebí zvýšit provoz v brankovišti. To jsou celkem známé věci a často opakované. Ale jdou změnit.

Co předělat jen tak nepůjde, to je práce s myšlenkou, kterou Kanada dokáže rychleji přenést na led. Efektivněji. Se zabijáckým instinktem. Jde o desetiny, někdy o setiny. Ale ty rozhodují o tom, že střela neskončí v lapačce, na betonu či na vyrážečce, nýbrž za čárou v bráně.

Český hokej utržil v páteční večer užitečnou lekci a další podnět k zamyšlení. Faktory, činící ve finální tvorbě výsledku konečný rozdíl, drží jiní. V Česku se na nich pracuje taky, jen důkazy nejsou stále dostatečně hmatatelné. Jejich docílení pár let ještě potrvá.

Vše o MS v hokeji 2017 zde >>

VIDEOPROFIL: Tomáš Plekanec, věrný reprezentant
Video se připravuje ...

VIDEOPROFIL: David Pastrňák, hvězdný mladík z Bostonu
Video se připravuje ...

VIDEOPROFIL: Jakub Voráček, kapitán českého týmu
Video se připravuje ...

MATCH OVERVIEW LEGACY
5. 5. • 20:15
Česko
Česko
1:4
ONLINE
5. května
20:15
Kanada
Kanada
Góly

Domácí: 52:41. Radil

Hosté: 06:09. R. O'Reilly, 20:55. Matheson, 54:50. Barrie, 59:17. Skinner

Sestavy

Domácí: Mrázek (Francouz) – Gudas, R. Šimek, Kempný, Kundrátek, Jeřábek, J. Krejčík, Rutta – Jan Kovář (A), Radil, Voráček (C) – Červenka, Plekanec (A), Pastrňák – Birner, P. Vrána, Řepík – Horák, R. Hanzl, T. Zohorna.

Hosté: Pickard (Ch. Johnson) – Demers, Vlasic (A), Barrie, de Haan, Morrissey, Matheson – Skinner, Scheifele, R. O'Reilly (A) – Duchene, Giroux (C), MacKinnon – B. Schenn, Simmonds, Killorn – Konecny, Marner, Point.

Rozhodčí

Fonselius (FIN), Reneau (USA) – Lazarev (RUS), Ritter (USA)

Stadion

AccorHotels Arena, Paříž

Návštěva

8834 diváků

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud