Miroslav Horák
18. května 2017 • 19:57

Proč Voráček s Pastrňákem neváleli? Bez svých Kanaďanů to nedokážou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vypadalo to, že v noci na čtvrtek Češi vypustili ruským hokejistům nádrž. Začali skvěle, nenechali favorita nadechnout, několikrát byli blízko vedoucímu gólu. Jenže to je právě ono. To, co někdo nazývá absencí centimetrů, milimetrů, smůlou, nepřízní štěstíčka, dělá onen klíčový rozdíl mezi úspěšnými armádami a zbytkem světa. Ti první prostě gól v zásadní moment dají, druzí nikoli.



Bohužel, český hokej už nevlídně dlouhou dobu patří mezi druhou skupinu. Dlouhodobě a bez pardonu. A pokud si to nepřizná, zůstane v ní nadlouho civět.

Jestliže se loni v Moskvě žehralo na jeden zpackaný zápas (penaltová porážka s USA ve čtvrtfinále), který zastínil jinak působivé snažení průbojných, aktivních, do boje zažraných českých reprezentantů, letos je všechno jinak. Šampionát končí obrovským zklamáním, od téhle zvučené party se čekalo mnohem, mnohem víc.

Kdy naposledy měl národní výběr po kupě tak silná jména? Nejspíš před šesti roky v Bratislavě. Tehdy se nad bronzem ohrnoval nos, přitom Hadamczikův tým v čele s Jágrem vyjma semifinále nad konkurencí herně dominoval. Šest let je dlouhá doba na poztrácení renomé či na vzestup kreditu. Zdejší hokej se vydal tou smutnou cestou. Paříž podala další z důkazů, že si doma často malujeme abstraktní přání, něco co neladí s realitou.

Deník Sport Jandačovu francouzskou ekipu tipoval na stříbrné místo. Také on věřil naskládané síle, největší za poslední dobu. Spletl se. A nyní si uvědomuje, že seznam velkých hráčských kalibrů ještě neznamená hrozbu hromadného ničení pro rivaly.

Pařížský tým se za celou dobu nenašel, neukázal svoji integritu. A co je smutné, neměl duši. Ukázal dobré momenty, chvilkami hvězdné, leč hromadu hluchých. Soupeři bledá místa využívali. Kanada i v béčkovém složení je úplně jinde, Rusové v elitní palbě jakbysmet. Češi se smetánce nepřibližují, dokážou kousat, ale tím to taky končí. Problémem je porazit Švýcary, srazit Nory za tři body, brání se Francii. S Voráčkem, Pastrňákem , Plekancem v sestavě.

Rusko - ČR 3:0. Zklamal útok, hodnotí MS redaktor Sportu
Video se připravuje ...

Leckteří se ptají, proč zrovna právě vyjmenovaní hráči neodvedli lepší, výraznější práci. Proč nebyli víc vidět a hlavně, proč nedali víc gólů a bodů. A hlavou se nám honí obrázky, jak v NHL válí. Jednou z odpovědí může být, že perlí tehdy, pokud mají vedle sebe schopné nahrávače či střelce. Pastrňákovu super sezonu do velké míry „vyrobili“ spoluhráči Marchand s Bergeronem, Voráček by se bez Girouxe či Simmondse taky neocitl v kategorii širší světové ofenzivní špičky. A Plekanec má v pětatřiceti letech nejlepší roky za sebou, národu toho odevzdal víc než dost v minulosti.

Ti všichni ve trojicích s prvotřídními Kanaďany (či jinými cizinci) v klubech bývají vynikajícím doplňkem, pokud však mají stejnou kvalitu potvrdit v národním týmu, najednou je to těžké, nejde to. Nadějí je, že to u Voráčka ještě přijde, u Pastrňáka díky jeho potenciálu to jednou dorazí určitě.

Víc se rovněž čekalo od realizačního týmu. Nikdy v minulosti nebylo mužstvo tak početně zabezpečené, na první pohled v něm nebyla vada. Josef Jandač si vybral spolupracovníky podle svého gusta a dle potřeb. Skauting, analytika, oponentura, to všechno měl k ruce. Co z toho?

Podrobné zpracování a rozpitvání toho, co všechno české hře a jejím protagonistům chybí.

Bohužel, důležité B už nepřichází. Odstranění potíží se nekonalo, pouze jejich konstatování. Od Jandačovy velitelské družiny se doufal výraznější příspěvek pro tým, přesun strategie na led.

Jestliže se dlouhodobě vzdychá nad tím, že českému hokeji chybí rozdíloví hráči, pak je třeba ptát se také, zda má rozdílové trenéry a kouče. Zda je kvalitně vychovává, produkuje, expeduje.

Pět let bez medaile z šampionátu pamatuje tahle země naposledy před šedesáti lety. Ve čtvrtfinále mistrovství světa končí dvacetiletí, osmnáctiletí. To je snad dostatečný argument, aby odpovědným lidem došlo, že český hokej nejen že mezi velmoci dávno nepatří, ale že se k nim bohužel nepřibližuje. Utěšovat se dílčími úspěchy na akcích EHT, turnajích čtyř je cestou do záhuby.

Vše o MS v hokeji 2017 čtěte ZDE »

MATCH OVERVIEW LEGACY
18. 5. • 16:15
Rusko
Rusko
3:0
ONLINE
18. května
16:15
Česko
Česko
Góly

Domácí: 08:45. Orlov, 13:36. Kučerov, 53:55. Panarin

Hosté:

Sestavy

Domácí: Vasilevskij (I. Sorokin) – Gavrikov, Kiselevič, Antipin, A. Bělov (C), Provorov, Orlov, Zub – Tělegin, Andronov (A), Ničuškin – Dadonov, Šipačov (A), N. Gusev – Panarin, Kučerov, Naměstnikov – S. Plotnikov, Barabanov, Kuzněcov – Tkačjov.

Hosté: Francouz (Mrázek) – Gudas, R. Šimek, Jeřábek, Šulák, Kempný, Rutta, Kundrátek – Sobotka, Jan Kovář (A), Voráček (C) – Červenka, R. Hanzl, Pastrňák – Birner, P. Vrána, Řepík – Horák, Plekanec (A), T. Zohorna – Radil.

Rozhodčí

Mark Lemelin (AUT), Tobias Wehrli (SUI) – Brian Oliver (USA), Nathan Vanoosten (CAN)

Stadion

AccorHotels Arena, Paříž (kapacita: 13 500 míst)

Návštěva

6 209 (46 % celkové kapacity) diváků

Kvartet českých hokejistů sleduje radující se Rusy
Kvartet českých hokejistů sleduje radující se Rusy

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud