Miroslav Horák
22. června 2017 • 14:17

Co všechno lze číst o českých hokejistech po volbě Vegas Golden Knights

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Petr Mrázek? Tomáš Plekanec? Jiří Hudler? Ani jeden. Žádný z těchto hráčů se statusem hokejové hvězdy neuvízl na radaru náhončích z klubu Vegas Golden Knights, ačkoli se o nich, tu více, tu méně, debatovalo. V rámci rozšiřovacího draftu si nový účastník NHL vybral u konkurence jiného a jediného Čecha – Tomáše Noska (dříve pak boleslavského Tomáše Hyku). Co to mj. znamená?



Začněme zrovna u pardubického rodáka. Čtyřiadvacetiletý Nosek dostal během tří zámořských sezon čuchnout k 17 utkáním NHL, jeho příběh ve službách Detroitu potvrdil tamní zaběhnutý režim, kdy si členové oddělení hokejových operací piplají své volby na farmách a dokud nejsou na 110 procent přesvědčeni, že nazrál ten správný čas k povýšení, nahoru mezi smetánku nikoho nepustí. Až na čestné výjimky (například Dylan Larkin) jde o železné pravidlo.

Pro mnohé talenty zabrané Red Wings je čekání na výtah do NHL úmorné, možná i demotivující, psychika dostává zabrat. Zato ovšem Detroit získává jistotu, že z mnoha rekrutů se do áčka dostanou skutečně jen ti nejlepší a po všech stránkách vycepovaní maníci.

Tomáš Nosek se do této kategorie vyšvihl. Díky nezpochybnitelnému charakteru a zápalu pro věc uvěřil, že jednou kloudná a déletrvající příležitost ke vstupu mezi velké nabušené chlapáky přijde. Dočkal se. Ovšem až v barvách Vegas Golden Knights…

V Detroitu nejspíš uvěřili tomu, že ze seznamu nechráněných hráčů si stavitelé týmu z Las Vegas stáhnou mnohem zavedenější jména, kupříkladu Petra Mrázka, odloženou brankářskou jedničku. GM McPhee tuhle vábničku nechal ležet ladem, nevybral si ani jiná prověřená jména (Helm nebo Sheahan). Sáhl prozíravě po Noskovi.

Má pod čepicí, moc dobře ví, proč. Hladový český pracant v sobě ukrývá potenciál velkého růstu, v nové organizaci projeví ochotu bez řečí převzít roli domestika, s pokorou a trpělivostí sobě vlastní si bude říkat o čím dál širší záběr role. Takové borce Vegas potřebuje. Pro blízkou budoucnost mohou být naprosto klíčovými postavami a nenahraditelnými vojáky.

Red Wings středeční noční show projeli, prohráli na plné čáře. Nepotřebné zboží jim zůstalo na krámě. Ačkoli po Noskově skvělém play off v AHL (nejproduktivnější u Grand Rapids) a vítězství v Calder Cupu jistě dospěli k názoru, že Čechovi v příští sezoně najdou pevné místo v základní sestavě a osvěží tak nemastnou, neslanou jednotku, jenže na to už je pozdě. Měli mu dát šanci mnohem dříve.

Je s podivem, že tak v mizerné týmové sezoně skutečně neučinili, pak by totiž nejspíš Noska na seznam nechráněných zaměstnanců vůbec nezapsali. Smůla, Golden Knights konkurenta převezli a ještě víc ho utvrdili v názoru, jak chabý ročník 2016/17 předvedli.

Jak naložit s Mrázkem?

Situace kolem Petra Mrázka zůstává dál nevyřešená, Red Wings se pokusí českého reprezentanta zobchodovat, neboť platí nedávné potvrzení Jimmyho Howarda brankářskou jedničkou.

Kdo by takový vývoj před rokem čekal, že? To se Petru Mrázkovi naplno rozsvítila budoucnost, vedením klubu byl veřejně označen jako muž budoucnosti, tzv. franchise player. Ten, který bude klubové logo prodávat. Mrázek podepsal dvouletý kontrakt na 8 milionů dolarů, načež však předvedl méně, než se po něm žádalo. Odepsaný Howard si vedl lépe, navíc do tamních médií prosákly zprávy o nepříliš vytříbeném přístupu českého hráče k povinnostem. Zda byly výtky vůči němu opodstatněné, nebo nikoli, je prakticky jedno, už je to stejně venku.

Nicméně, tenhle pohlavek může Mrázkovi pomoci. Pokud to vezme za správný konec, v eventuální nové destinaci začne s čistým stolem a od nuly. To mu může sedět. A i kdyby mu Detroitští nenašli nové pracoviště, nemusí zcela zoufat. Kdo si promítne problematiku brankoviště v Hockeytownu za poslední roky, vybaví se mu, že předem určená jednička pak v sezoně s železnou pravidelností ustoupila svému konkurentovi…

Hudler pracuje na návratu

Ještě docela nedávno se vyrojila řada náznaků, že nástup do města hříchů potká Tomáše Plekance, dlouholetou oporu Montrealu. S posledním ročním platem 6 milionů dolarů byl nejdražším útočníkem týmu (pozor, vzhledem ke kvantu odvedené práce to má logiku). Od podzimu to má být o milion méně. Canadiens dali celkem jasně najevo, že si dovedou představit život bez 34letého kladenského zarputilce, ale jak známo, druhou stranu to k nákupní akci nevyprovokovalo. Jasně, že ve Vegas řešili i výkonnost, o tom žádná.

Plekanec tak stráví léto s velkým otazníkem, po mnoha úrodných letech v jedné organizaci dospěl do fáze neklidu, kdy si nemůže být jistý vůbec ničím.

Na velkém návratu naopak usilovně a v potají, pracuje Jiří Hudler. Po poslední sezoně v Dallasu, škaredě zdeformované záhadnou nemocí, se nevzdává naděje na vzkříšení zámořské kariéry. Ta se mu moc pěkně blýskala po předloňském zisku Lady Byng Trophy, udělovanou gentlemanovi ledu v kombinaci s hokejovým umem. V Calgary vyučil chování a řemeslu tamní mladé klenoty, ovšem s nástupem dalšího ročníku to už tak oslnivé nebylo. Následoval trejd na Floridu, kde ho kouč srazil mezi nosiče vody a o komplikacích v Texasu už byla řeč.

Hudler by z fleku mohl sebrat lukrativní nabídku z KHL, ovšem místo toho sympaticky lopotí na comebacku za oceán. Tak snad mu bude přáno.

Marc-Andre Fleury bude jednou z tváří klubu
Marc-Andre Fleury bude jednou z tváří klubu

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud