Miroslav Horák
25. července 2017 • 13:39

Útočníci kategorie 40+ v NHL vyhynuli. Ani Jágr čas nezastaví. Vsadí na rozum?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejstarším útočníkem NHL, který v tuto chvíli vlastní kontrakt na příští sezonu, je osmatřicetiletý Marián Hossa. Ten však kvůli chronickým zdravotním potížím nejspíš nenastoupí, a tak dalším v řadě je Jason Chimera, o rok mladší. Není žádným extra novým zjištěním, že nad hokejovými veterány se ve slavné lize smráká. Pak se nedivte, že práci hůř shání i taková legenda, jakou je Jaromír Jágr, v únoru příštího roku šestačtyřicetiletý bard. Jeho agent, souputník z Nagana Petr Svoboda, se bude muset náležitě ukázat, aby renomovanému klientovi vydupal rozumný kontrakt.



Takhle, smlouva by nejspíš spatřila světlo světa, kdyby hvězdný český sportovec výrazně ubral z požadavků a šel pod svoji cenu z posledních sezon. V případě sesunu nároků na polovic, na nějaké 2 miliony ročně (možná ještě o fous níž), by se na trhu uplatnil výrazně snadněji.

Na místě je logická připomínka, že by v tom případě ztratil záruku kvalitního fleku v sestavě. Může být, takhle to v NHL chodí. Hrozba umístění mimo elitní dvě formace by se zvedla a jen souhra příznivých okolností (pro Jágra , nikoli tým) by hvězdu posunula v hierarchii výš.

Jágr stojí na křižovatce. Musí si vybrat. Sám dobře ví, že na minulost se v nekompromisním zámořském byznysu nehraje. Musel tušit, že jednou přijde doba, kdy se i s tak slavným jménem bude zacházet jako s kterýmkoli jiným zbožím.

Upřímně, kdo po jeho návratu z Ruska na první scénu nepochyboval, že v NHL zvládne šest velmi dobrých, nezřídka úctyhodných sezon? Majitel čísla 68 předčil i ta nejodvážnější očekávání, roztrhal předpoklady. Kdekdo tipoval jednu dvě sezony a sbohem. Místo toho kladenský bourák zboural zdánlivě neprolomitelné historické zápisy. Za to klobouk dolů.

Ale jak se zachovat teď? Na mysl vyvstává dilema, které tíží každého sportovce ve věku. Odejít s hlavou nahoře a dohrát bombastickou kariéru v Evropě, anebo podstoupit risk s velmi nejistým naplněním ambicí? V ročníku 2017/18 leží na dosah ještě jeden vážený rekord. Jágr potřebuje načerpat 57 zápasů, aby předstihl Gordieho Howea a dosáhl na absolutní vrchol.

Je to lákavá vidina, ovšem zároveň nesmí jít o stěžejní motivační stimul. To by nedopadlo dobře. Nová smlouva musí mít pro Jágra logiku, hlavu a patu. V průměru okolo 15 minut ledu na zápas, v tom zahrnuté alespoň záložní místo na přesilovce. Udržet si vysokou reputaci může být najednou složité, dopady současných trendů nepříjemné.

Dlouho to vypadalo na prodloužení pobytu na Floridě, hlasy z hráčova okolí hovořily o nachystané dohodě, ovšem pak vedení Panthers obrátilo, změnilo vůči celebritě strategii a v jejich plánech už se jméno českého kmeta neobjevilo.

Možná velitelům týmu přišlo, že dlouho produktivní spolupráce s bruslařem Barkovem a Huberdeauem se naplnila, narazila na strop a odteď už to může být jen horší. Kdo ví, co v tom všechno bylo. Už jsem odpustil, pravil tajemně Jágr (zřejmě) na adresu generálního manažera Tallona.

Zásadní jsou fakta. Kontrakt není na stole a míst, která by dávala smysl oběma stranám, není mnoho.

Možná je to kruté, avšak jméno v této chvíli je o dost méně klíčový údaj, než datum narození. Logika se přesouvá blíž starému kontinentu. Ale srdce je srdce. Na co vsadí Jágr? 

Jágr o konci na Floridě: Spoustu lidí neví, co se tam stalo
Video se připravuje ...

Jágr o budoucnosti: Když nebudu mít nabídku, odjedu a vrátím se příští rok
Video se připravuje ...

Ottawa? Fanoušek viděl někoho s vlasy jako mám já, smál se Jágr
Video se připravuje ...

Dřina a úsměvy! Jaromír Jágr trénoval s kladenskými Rytíři
Video se připravuje ...

Jaromír Jágr při tréninku na kladenském stadionu
Jaromír Jágr při tréninku na kladenském stadionu

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud