Miroslav Votava
28. října 2016 • 22:21

Vyhazov Ružičky? Nulová tolerance k nedisciplinovanosti, Sparta jde příkladem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sekneš soupeře holí do hlavy, letíš z týmu. Hokejová Sparta ústy sportovního manažera a trenéra Jiřího Kalouse vyhlásila nulovou toleranci k záludným zákrokům a nedisciplinovanosti vlastních hráčů. Slovenský útočník Štefan Ružička se tím provinil a už si může vyklidit skříňku v kabině.



Stalo se to ve strkanici, jakých je za zápas mnoho. Mohly sice pracovat nervy a emoce, ale přesto je naprosto neoddiskutovatelné, že Ružičkovu švihnutí holí do tváře libereckého Lukáše Vantucha bylo přes čáru, špinavostí, která prostě do sportu nepatří.

Také byla po zásluze potrestána. Nejprve od disciplinárky extraligy, která hříšníkovi napařila sedmizápasovou stopku, nejvyšší trest od září 2014. A pak trestala i Sparta: nejdříve finanční pokutou, pak i oznámením hráči, že původní dvouměsíční kontrakt nebude prodloužen.

Vedení Sparty trest disciplinárky bez výhrad přijalo a Ružičkův zákrok opakovaně odsoudilo. Je to jediná správná cesta, jak se k nedisciplinovanosti svých hráčů, která navíc vždy může výrazně ovlivnit vývoj i výsledek zápasu, postavit. Nastavit jasně mantinely, co se může a co už ne.

Takovými zákroky se prezentovat nechceme, absolutně nepatří do hokeje a už vůbec ne do herního projevu Sparty, popsal otevřeně klubovou strategii Jiří Kalous . A já mu za to tleskám. Veřejné odsouzení podobných blikanců je totiž v českém sportovním prostředí spíše cennou výjimkou.

Ale tak by to mělo být všude. Mělo by jasně zaznít: Jste profíci, tak se podle toho chovejte, na hřišti i mimo něj. Uděláš průser, tak draze zaplatíš! Buď dostaneš druhou šanci s výstrahou, nebo okamžitě letíš z týmu. Takové tady nechceme!

Ne žádné zametání pod koberec, kdy proběhne malé bububu, padne nějaká ta finanční pokuta a jede se dál, jakoby se nechumelilo. Ne žádné ukazování na druhé, že ti přece provedli ještě něco horšího a hrají si vesele dál…

Nedisciplinovanost je třeba především interně řešit a s hráči neustále pracovat. Jasně se k tomu postavit, jde i o celkový obrázek klubu, jak se chce prezentovat fanouškům, sponzorům, široké veřejnosti… Hokejová Sparta jde v tomhle příkladem.

Štefan Ružička sekl Lukáše Vantucha přes obličej a utkání nedohrál
Štefan Ružička sekl Lukáše Vantucha přes obličej a utkání nedohrál

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud