Ondřej Kuchař
22. května 2017 • 16:59

Trenér zvládl složit těžkou skládanku. Švédové si titul zaslouží

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Snadné to nebylo. Místy to dost dřelo. Na konci trnité cesty byla ale sladká odměna. Porazit ve finále nadupaný tým Kanady? To je věc, která se počítá. Mančaft měli Švédové silný už na první pohled. Jenže ne všechno, co se třpytí, bývá zlato. U Tre Kronor to ale neplatilo.



Představte si skládanku, která čítá dvacet dílků. Je skvělá, ale má mnoho řešení. Ne všechna jsou však správná. Přesně takový rébus měl před sebou švédský trenér Rikard Grönborg. Luštil ho dlouho. Občas nějakou součástku vyměnil. Koho k sobě? Jak ty frajery poskládat?

Tým měl našlapaný hvězdami. Ze dvou desítek jmen působilo hned 18 borců v NHL. Na správnou variantu dlouho ne a ne přijít. Nakonec se to ale povedlo.

Lepší defenzivní šestku na turnaji nikdo neměl. Na papíře budily zadní řady Tre Kronor obrovský respekt. V úvodním mači na turnaji proti Rusku byla znát velká nesehranost. Zápas od zápasu si ale družstvo sedalo. Zlepšovalo se. Až došlo k cíli.

Pomohly hlavně dílky, které přiletěly až v průběhu šampionátu z Ameriky. Nicklas Bäckström byl fantastický. V pěti utkáních posbíral sedm bodů! Ještě víc ale ohromil gólman Henrik Lundqvist.

Ten ještě před pár dny seděl v šatně Rangers. Smutný. Totálně zdeptaný. Vytoužený Stanley Cup mu zase jednou proklouzl mezi prsty. Pak ale zavolal bratr, aby přijel pomoct své zemi na světový šampionát. Té nabídce nešlo odolat. Konec už znáte. Zlatá placka a pohár pro mistra planety v rukou.

Zaslouženě. King Henrik je prostě král. Se vším všudy, každým coulem. Krom nesporného hokejového umu ho symbolizují vlastnosti jako pokora, vytrvalost a láska ke svému řemeslu. Jeden by až řekl, že je takový Roger Federer na bruslích.

Dalších borců byla v Grönborgově mančaftu spousta. Díky nim všem, každé jedné součástce, které do sebe ve finále krásně zapadly, Švédové letošní MS opanovali.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud