Ondřej Němec
2. srpna 2017 • 15:00

Proč rozhovor s Grznárem? Jako příklad doby v zajetí sledovanosti

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rozhovor s Filipem Grznárem na stránkách VIP Sportu vzbudil vcelku velký ohlas. Někdy negativní. Někteří čtenáři zkrátka nechápali, proč někdo takový dostává tolik prostoru. Nerozuměli tomu oprávněně. A ze stejného důvodu vlastně rozhovor vznikl. Proč se dostává tolika zviditelnění, nyní i v bojových sportech, někomu, kdo se „proslavil“ velmi negativním způsobem? Žijeme zkrátka v době, kdy je důležité být viděn, skoro bez ohledu na prostředky.



Má velmi vulgární slovník, používá i výhrůžky, často mluví o tom, že dopuje a bral pervitin. Ano, řeč je o Filipu Grznárovi, jednom z úspěšných českých youtuberů. Díky často nehoráznému chování se zviditelnil tak, že dostal i vstupenku do světa bojových sportů, kde ho mnozí nemohou vystát, kritizují jej na sociálních sítích a tím na něj paradoxně vrhají další pozornost.

Když mi bylo nabídnuto udělat s kontroverzním kulturistou rozhovor, nejprve jsem odmítl. Byl jsem totiž velikým kritikem faktu, že se tak lehce dostal na seznam zápasníků sportovního galavečera XFN 3. Pak jsem si ale řekl, že rozhovor udělám, aby každý čtenář mohl znát důvody, proč mnohým zápasníkům a fanouškům bojových sportů tato persona vadí.

Nyní mají všichni možnost udělat si o Grznárovi jasnější obrázek a vědět, koho možná sledují jejich děti. Zbývá tedy zodpovědět, jestli někdo takový patří do bojových sportů. Sám nechvalně známý youtuber vlastně za nic nemůže, využil pouze dobré nabídky a je-li někdo ochoten s ním bojovat…

A co pořadatel? Chtěl přeci přilákat diváky, které kontroverzní svalovec patrně zajímá. Proč tak usoudil? Podle sledovanosti. To je to, oč běží. Sledovanost, podle níž se často určuje, jak je kdo úspěšný.

Žijeme dobu v zajetí sledovanosti. A někteří jsou pro ni schopni udělat téměř cokoliv. Zvláště ve světě bojových sportů pak můžeme vidět za humny i u nás zcela nesmyslné souboje, které jsou ve výsledku ze sportovního hlediska o ničem. Jde „jen“ o show. Často uměle vytvořené půtky vrcholí střety před zraky sledujících. Živé přenosy, záznamy, selfie. Nic nesmí chybět. Hlavně, když se lidé dívají. Co na tom, že je to vše jen hra? Svět chce být klamán.

Právě Filip Grznár je příkladem muže, který se zviditelnil dost nesprávným způsobem, ale nedokázal by to bez zájmu sledujících. Není tedy tolik na místě posuzovat jen jeho chování.

PS: O sledovanost jde samozřejmě i médiím. Nemohou ji však získávat za každou cenu, jako třeba právě Grznár. A už vůbec nemohou falešný obsah vydávat za skutečnost. Nejen s ohledem na zákony, ale také s ohledem na důvěru příjemců.

Kontroverzní Filip Grznár
Kontroverzní Filip Grznár

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud