Ondřej Němec
4. srpna 2017 • 11:38

Kličkovo správně načasované loučení. Je dobře, že odchází bez odvety s Joshuou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
Q&A: Zadinův výstup. Dědkova práce? Co Varaďa do Sparty a Hořava v Kladně?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Odejít ve správný čas je umění. Ve vrcholovém sportu se to podaří málokomu. Vladimir Kličko ohlášením konce boxerské kariéry jen potvrdil, že patří mezi výjimečné legendy. Jeho poslední souboj s novým králem těžkotonážní divize Anthonym Joshou byl navíc úžasnou rozlučkou se všemi fanoušky.



Správné rozhodnutí. Jen tak lze hodnotit ukončení kariéry Vladimira Klička , a to i přesto, že na odvetu s Anthonym Joshuou se těšilo mnoho příznivců boxu.

Je skutečně dobře, že k souboji Kličko vs. Joshua II nedojde, ať už by dopadl jakkoliv. Kdyby ukrajinský bojovník znovu padl, jednalo by se o potvrzení, že na vrchol nejtěžší divize už nepatří. Kdyby náhodou vyhrál, přerušil by tím mimořádný příběh doposud neporaženého Brita, ale svůj konec by tím oddálil jen lehce. To je jasné už jen s ohledem na Kličkův věk. V jednačtyřiceti letech má prostě boxer to nejlepší za sebou.

Stejně tak je dobře, že Doktor Ocelové kladivo neukončil svou sportovní cestu o zápas dříve. Prohra s  Tysonem Furym byla jednoznačně sporná. Ať už s ohledem na pozdější odhalení, že Fury dopoval, nebo evidentní fakt, že Kličko prostě nebyl během souboje ve své kůži.

VIDEO: Záznam zápasu Anthony Joshua vs. Vladimir Kličko

Podtrženo, sečteno. Načasování Kličkova konce nemá chybu. Se světem boxu se loučí po skvělém souboji, do kterého dal všechno a předal tak žezlo novému vládci tím nejlepším způsobem.

Odchází skutečný gigant sportu. A to nejen díky úžasné bilanci 64 výher a jen pěti proher. Jeho styl boje byl mimořádný, ač se nemusel všem líbit a mnohdy byl označován za nudný. Vždy byl ale naprosto efektivní. Jeho nejsilnější stránkou byla jednoznačně chytrost. Jen díky tomu dokázal porážet agresivní mašiny typu Alexandra Povětkina. Mimochodem právě souboj s ruským bijcem je skvělou ukázkou Kličkova lišáctví.

VIDEO: Záznam zápasu Vladimir Kličko vs. Alexandr Povětkin

Co je třeba v případě významného Ukrajince vyzdvihnout, je jednoznačně jeho chování. Vždy říkal, že „box je sportem džentlmenů“ a sám byl v tomto směru nejlepším příkladem. S o pět let starším bratrem Vitalijem navíc tvoří jednu z nejpříkladnějších slavných sourozeneckých dvojic. To dokázali i tím, že spolu nikdy nezápasili, ač jim byl za to několikrát nabízen obří balík peněz. Nedošlo k tomu, protože si to zkrátka nepřála jejich maminka.

Konec korunuje dílo. Vladimír Kličko je jednoznačně legendou boxu a načasováním svého odchodu to jen potvrdil. Nejlépe toto rozhodnutí na sociálních sítích okomentoval britský ringový hrdina v důchodu Lennox Lewis. Vše vystihl jen jedním slovem: Respekt!

Vladimir Kličko na svého soupeře nestačil
Vladimir Kličko na svého soupeře nestačil

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud