Ondřej Němec
7. listopadu 2017 • 14:03

Noc padlých bojovníků, aneb Když peníze zastíní rozum

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Akce světového názvu, nikoliv formátu. V sobotu se v Liberci uskuteční dvanáctý galavečer Night of Warriors určený profesionálnímu boxu, MMA a K1. Zní to skvěle, výrazně hůř však působí pohled na soupisku bojovníků, kteří v Home Credit Aréně nastoupí. Ne snad pro jejich kvalitu, ale pro to, co mají někteří z nich v poslední době za sebou. V kleci proti sobě například nastoupí Jan Malach a Pavel Lamacký. Bijci, kteří si rozhodně zaslouží respekt, nicméně víc by teď potřebovali odpočinek s ohledem na zdraví po nedávných tvrdých prohrách.



Jedná se o prostou rovnici. Pavel Lamacký prohrál svůj poslední zápas v MMA na XFN 5 technickým knokautem 21. října, Jan Malach prohrál taktéž technickým K. O. zápas v boxu 29. října. Mají se spolu střetnout už 11. listopadu v oktagonu? Selský rozum říká ne. Zápasníci, jejich týmy a organizátoři galavečeru to přitom vidí jinak. A neustále hledají pro ospravedlnění zápasu argumenty.

Pro upřesnění je třeba vysvětlit, že technickým knokautem se rozumí „Situace, kdy zápasník nemůže pokračovat v boji kvůli zranění nebo vyčerpání, případně tehdy, kdy je převaha jednoho ze soupeřů natolik zřetelná, že další prodlužování nemá smysl.“ Toliko citace z pravidel. Nutno uvést, že u zmíněných bojovníků se jednalo o knokautování údery do hlavy.

V případě Lamackého šlo dokonce o úder kolenem následovaný několika ranami pěstmi. Po prohře vrávoral a musel se opřít o pletivo klece. Malach dostal naloženo od tvrdého ranaře Ondřeje Budery.

Nicméně oba proti sobě nastoupit chtějí. Není divu, zápasení pro ně znamená výdělek. A málokterý bojovník si dokáže připustit, že by další souboj nemusel zvládnout. V tu chvíli by ovšem měly zasáhnout jejich týmy a říci jasné ne! Nestalo se! Následně se tedy zodpovědnost přenáší i na pořadatele akce. Ti se však naopak snaží neohrabaně vysvětlit, že uskutečnění souboje nic nestojí v cestě…

Co na tom, že v boxu nesmí po technickém K. O. bijec nastoupit alespoň 30 dní do dalšího souboje. Podobné regule se uplatňují i ve většině organizací MMA, ať už profesionálního nebo amatérského. Týmy bojovníků naopak dál hledají skuliny v pravidlech a tvrdí, že nástup Lamackého 20 dnů po TKO v kleci a Malacha dva týdny po TKO mezi provazy je v pořádku. Nu, je to podobné, jako když někdo kličkuje v zákonech, většinou tak nečiní ze správných důvodů. Na to, kde by stačil zdravý rozum, využívají jako dalšího argumentu tvrzení, že oba bijce poslali na počítačovou tomografii (tzv. CT). A ta nezjistila nic zlého.

Jeden z organizátorů, Adrian Smrčka, na kritické hlasy, že se hazarduje se zdravím, sepsal za Night of Warriors reakci, v níž mimo jiné uvádí: „Je to zápas dvou zkušených borců. Náš tým respektuje jejich rozhodnutí, nikoliv názor zakomplexovaných chytráků, kteří vše umí lépe, ne-li rovnou nejlépe, a rádi komentují druhé a povyšují svůj názor nad pravdu.“

Ba co víc. Smrčka se v prohlášení zaštiťuje Karlosem Vémolou, který má nastoupit na akci do klece, přestože jen pár týdnů před tím podstoupil operaci páteře. A to si prý nikdo nedovolí komentovat, protože je miláčkem médií a fanoušků. Na svou obranu tedy pořadatel uvádí, že riskovat zdraví nebudou jen dva zápasníci, ale tři. Co na tom, že se jedná o zcela odlišný případ, vymykající se podmínkám MMA…

Týmy obou bijců a organizátoři galavečera tak předvádí alibismus, který do profesionálního sportu rozhodně nepatří. Pořád by hlavně mělo platit, že zdraví je na prvním místě. Nikoliv vidina zajímavé soupisky válečníků, která přiláká diváky, a tedy zvýší prodej vstupenek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud