Ondřej Škvor
19. srpna 2014 • 20:00

Čech na lavičce londýnské Chelsea... Risk, ale pochopitelný

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

zhodnuto, Petr Čech po deseti letech ztrácí pozici jedničky v Chelsea. Na lavičku ho posadil dvaadvacetiletý belgický gólman Thibaut Courtois. V tomhle příběhu nevystupují žádný Dobrý a Zlý. Potkali se dva prvotřídní gólmani, z nichž vyhrál ten mladší, protože - je mladší.



Odborné porovnání obou brankářů by bylo velmi těsné, a tak je pochopitelné, že José Mourinho dal přednost perspektivnějšímu chlapíkovi. Belgičan může být budoucností klubu na nějakých deset, možná i patnáct let. Zato Čech nanejvýš na pět, třeba ani to ne.

Jestli se ovšem někomu zdá, že nebylo co řešit, protože Courtois má perspektivu a Čech stejně chybuje, je to silně povrchní pohled. Sázka na mládí může být i riskem. Proč?

Tak zaprvé, Čech pochopitelně chybuje, jako každý, jenže méně než většina jeho konkurentů. Jenom přísný pohled českého fanouška ukazuje pokřivené zrcadlo. Není na sestupu, vždyť samotní hráči Premier League ho zvolili do Jedenáctky roku poslední sezony.

Zadruhé, Čech je sehraný s týmem a má silnou pozici v kabině, i to se počítá.

A zatřetí, Courtois jistě zářil ve španělské La Lize, jenže Premier League nabízí trochu jiný fotbal. Že do něj zapadne, není vůbec jisté. Stejně jako se hledal David de Gea v Manchesteru United, to samé se může stát Belgičanovi. Zkušenosti se nedají za léto natrénovat.

Zásadní otázka dneška je, co bude s Čechem dál. Kdo ho odepisuje, prohraje. Český gólman se drží (ano, přítomný čas) na vrcholu především díky své psychické síle. Nezdary ho nepokládají, umí se s nimi vyrovnat.

Nabízejí se tu tři možnosti. Čech se sbalí a kývne na nabídku nějakého velkého klubu. Mluví se o Realu nebo PSG. Také o Monaku, ale to by mu bylo málo. Další možností je, že dvaatřicetiletý brankář vyčká půl sezony, jak si jeho konkurent povede. Pak se znovu rozhlédne, kde chtějí špičkového muže mezi tyče.

Anebo vstane z lavičky Chelsea a postaví se do její brány. Jak už totiž víme, naskočit do Premier League, to nemusí každý gólman zvládnout.

Za sebe bych Čechovi přál - nic proti Belgičanovi - aby se slavně vrátil do branky „blues“. Jeho kariéře by to slušelo.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud