Ondřej Škvor
25. září 2014 • 13:49

Kdo bude řídit Slavii? Možná jen čistič, nebo také skutečný šéf

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slavia tvrdí, že krom fúze majitelů klubu a stadionu se včera v červenobílém světě zas až tak zásadní věci neděly. Skutečnost je ovšem jiná. Spojení dvou subjektů totiž podle důvěryhodných informací Sportu znamená de facto změnu ve vedení nejstaršího českého klubu. Neboli – ve Slavii už zanedlouho nebude rozhodovat Aleš Řebíček, jehož podíl je minoritní, nýbrž nový šéf Karel Pražák.



Samotný Řebíček to dopoledne pro Lidovky.cz natvrdo přiznal a dál se nevyjadřoval, Slavia zprávu později v průběhu měkčila a zamlžovala tak, až se mohlo zdát, že dosavadní šéf zůstává sedět na nejvyšší židli.

Oficiálně tedy stále nevíme, kdo Slavii bude napříště vlastnit. Zatím je to pochopitelné, protože finální jednání stále probíhají. Po jejich skončení by však mělo přijít zveřejnění majetkové struktury klubu. Netransparentnost firmám škodí vždy, u těch, které mají značný přesah do veřejného života, násobně víc.

K tomu, že Řebíček klub prodá, se schylovalo dlouho. Podnikateli docházely prostředky a bylo jasné, že sám firmu takové velikosti neutáhne. Na jaře prošel neúspěšnými námluvami s ruským investorem, hledal tedy dál a našel.

Karla Pražáka. Muže, kterému (a nikoli advokátovi Václavu Slavíčkovi) podle spekulací skutečně patří stadion v Edenu. Pokud ano, tak po dlouhé době patří stadion i klub jednomu subjektu, což je pozitivní stav – zamezuje hádkám či dokonce žalobám, usnadňuje práci při shánění sponzorů nebo se stává lákavějším soustem pro případného dalšího kupce.

I to je totiž možné. Jaké jsou představy Karla Pražáka, nevíme. Buď hodlá klub doopravdy řídit v delším časovém horizontu (ekonomickou sílu na to patrně má), nebo ho přichází pouze nachystat, vyčistit, připravit k dalšímu prodeji. Pražák byl v PPF dlouhá léta blízkým spolupracovníkem Petr Kellnera, nejbohatšího Čecha a zároveň slávisty – ten klub v minulosti už vlastnil a i nyní se spekuluje, zda to není právě on, kdo stojí v pozadí celé akce.

Budoucnost Slavie zůstává nejasná. Kvůli svému jménu si zaslouží, aby po delším čase měla skutečně silného majitele, který ukončí léta strádání. Je možné, že včerejší změna toho byla začátkem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud