Ondřej Škvor
12. ledna 2015 • 20:37

Neuer by si jistě Zlatý míč zasloužil. Ale Ronaldo přece jen o něco víc

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hodně fanoušků teď jistě smutní, že fotbal promeškal velikou příležitost prchnout se ze stereotypu Messi, Ronaldo. Přece kdy jindy by měl přijít naráz do zavedených zvyklostí než nyní díky Manuelu Neuerovi, německému šampionovi a gólmanskému novátorovi?



Nestalo se, Zlatý míč už posedmé v řadě patří jednomu ze dvou supermanů, tentokrát Cristianu Ronaldovi .

Myslím, že to je v pořádku. Proč?

Manuel Neuer by nejspíš vyhrál kategorii – kdyby se vyhlašovala – kometa roku. Nebo ještě lépe, protože přece jenom nezáří prvním rokem, (r)evolucionář roku. To proto, že brankářské řemeslo pozměnil nebo posunul někam jinam. Doslovně řečeno, do prostoru asi tak třicet metrů od vlastní branky.

Stal se gólmanem a obráncem v jednom. Je dokonce možné, že bez něj by Německo nevyhrálo titul mistra světa, protože by skončilo už v osmifinále na Alžírsku.

Kdyby chytnul i Zlatý míč, slušelo by se klanět a tleskat. Jenže nezískal, možná i proto, že jeho spoluhráči, ať už z Bayernu či národního týmu, nejsou šmudlové, kteří v obraně hoří a Neuer kvůli jejich chybám v každém zápase pochytá dvě tři tutovky. Ne, německý gólman hraje v super týmech, které k němu moc šancí nepustí.

Možná ta paralela není docela přesná, protože to souvisí i s věkem, ale Dominik Hašek taky posbíral individuální trofeje ve slabším Buffalu, v silném Detroitu bral už „jenom“ Stanley Cupy.

To pochopitelně není Neuerovo provinění, spíš zdůvodnění, proč Neuer nakonec nevystoupal až na vrchol. Ve velké většině zápasů to prostě není on, kdo hraje na první housle a následně se objeví v televizních šotech.

Od toho jsou tu ti druzí dva. Messi a v minulém roce ještě víc Ronaldo. Na světovém mistrovství sice neposlal své Portugalsko ani ze skupiny, což je nepochybně přitěžující okolnost, ale zato s Realem vyhrál, (skoro) co se dalo, a měl na tom zásadní podíl. Neměl hluché období, střílel góly, až se zastavil na čísle 61.

I on je, podobně jako Neuer, průkopníkem svého druhu. Jde o možná nejkomplexnějšího hráče všech dob. Bez slabin. Umí vše, a to na silně nadprůměrné úrovni. Tým na něj spoléhá, když se nedaří. Ronaldo tu je od toho, aby vše spasil, a on tak skutečně činí. Otáčí zápasy, střílí vítězné góly.

Otázka: kdyby Ronaldo přišel odnikud do roku 2014 a předvedl, co předváděl, neboli zrychlení z nuly na sto za jediný rok, pochyboval by někdo o jeho korunovaci? Stěží.

Ronaldovi, stejně jako Messimu, ubližuje, že jsou tak dobří tak dlouho. Michel Platini, známý to socialista rovnostář, se durdí, že stále dokola vybíráme z dvojice Ronaldo–Messi, případně Messi–Ronaldo.

No a? Vítězové se přece nemají měnit kvůli tomu, že ti nejlepší se trochu okoukají.

Neuer by také byl důstojným majitelem Zlatého míče za rok 2014. Ale Cristianu Ronaldovi sluší blyštivá meruna ještě víc

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud