Ondřej Škvor
30. května 2015 • 21:45

Proč si pamatovat sezonu? Zasloužený titul i Barošova žumpa

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Těchhle deset věcí mě napadlo chvilku poté, co skončilo poslední kolo Synot ligy. Z této sezony si je budu pamatovat nejvíc. Které to jsou?



Že Plzeň slaví zaslouženě. Sice kromě jejích fanoušků jen málokdo nevidí, že ji rozhodčí mají raději, ale nic to neubírá na tom, že fotbalově stojí nad Spartou. I když se jí zrovna nedaří, dá se jí věřit, že zápas vyhraje. Vytvoří si šance. Vyrovná, otočí. I třeba proto, že má kvalitnější lavičku a na ní hráče, kteří v nouzi pomohou.

Plzeň - Příbram: Oslavy Plzně a předání poháru
Video se připravuje ...

Že oba nejlepší týmy v sezoně měnily trenéra. A zase to byla Plzeň, které se to povedlo lépe. Miroslav Koubek to dokázal v přímém souboji nejprve proti Vítězslavu Lavičkovi, pak i proti jeho nástupci Zdeňku Ščasnému. Vůbec nejpřekvapivější trenérskou výměnou se pak stala ta poslední. David Vavruška po záchraně ligy a zisku poháru opouští Liberec a míří do Teplic.

Že – jak už bylo výše napsáno – rovina zůstává nakloněná. Trochu pro Spartu a Jablonec, víc pro Plzeň a Příbram. Je to kaňka na lize, které se těžko věří, že je čistá. Kvůli silové dvojici Damková–Berbr to snad ani nejde. Někdy se jim třeba dává za vinu i to, zač nemohou, jenže o něčem zase najisto nevíme vůbec…

Že nejvíc nepobavili ani tak hráči na trávníku, jako plzeňský šéf Adolf Šádek svým svérázným hodnocením svého kádru (VÍCE ZDE>>>). Skoro by se zdálo, že Viktorka prokličkovala k titulu mezi pitkami.

Že když se zoufalství blíží k maximu, ztratí glanc i vyhlášený slušňák David Lafata. Bylo by to veselé, kdyby to nebylo smutné. Ještě že přišla alespoň ta omluva, i když zrovna tohle slovo v ní bohužel nezaznělo.

Že stydět se musí i pánové Petržela a Costa, protože úmyslné šlapání na protihráče, to je ubohost. Petržela ještě o něco víc, protože dodnes tvrdí, že si soupeře nevšiml a že šlo o nedorozumění.

České Budějovice - Sparta: Costovo šlápnutí na Řezáče a červená karta
Video se připravuje ...

Že dvě zavedené fotbalové značky jsou na tom tak špatně, jak se říká, možná ještě hůř. A o fotbal tu jde až ve druhé řadě – Baník se potácí na hraně přežití, Slavia je na tom jen o něco líp. Může být, že napřesrok spadnou o ligu níž.

Že Jablonec sice nenaboural tandem Plzeň–Sparta, ale ukázal, že příště už to může být jinak. Po galacticos I a II se chystá trojka, trenér Jaroslav Šilhavý ukázal, že si s přívaly dalších a dalších posil docela umí poradit, a tak to za rok klidně může skončit titulem.

Že co do úspěchů s náskokem největší hvězda ligy, Milan Baroš (a z hráčů nejen on), přirovnal český fotbal k žumpě a vyzval k revoluci proti paní Damkové a panu Berbrovi. Roman Berbr pak překročil své pravomoci a požadoval po šéfovi disciplinárky okamžitý trest. Richard Baček se mocného vládce fotbalového zákulisí nezalekl a udělil Barošovi jenom důtku – Berbr se nenažral a Baroš zůstal celý.

Že vůbec nejsilnějším okamžikem se stal příběh Mariána Čišovského. Život je víc než fotbal.

Titul Plzně pro Čišovského. Obránce bojující s nemocí přišel na pódium
Video se připravuje ...

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud