Ondřej Škvor
22. října 2015 • 13:53

Barcelona dostala trest za vlajku. Proč ne týmy podporující migranty?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Podruhé za necelý půlrok trestá UEFA fotbalovou Barcelonu za to, že její fanoušci během utkání Ligy mistrů mávali separatistickými vlajkami na podporu nezávislosti Katalánska na Španělsku. Klub musí v součtu za oba prohřešky zaplatit na české skoro dva miliony korun.



Trestá ho Kontrolní, etická a disciplinární komise UEFA za porušení článku 16, který zakazuje „použití gest, slov, předmětů nebo jiných prostředků k vyjádření jakéhokoli názoru, který se neslučuje se sportovní událostí, zvláště názoru politické, ideologické, náboženské, urážlivé nebo provokativní povahy.“

Toto ustanovení je sporné z hlediska dodržení práva na svobodu slova, čímž také Barcelona zdůvodňuje svůj záměr odvolávat se třeba až k civilnímu Evropskému soudu ve Štrasburku. Ale dejme tomu. Fotbal si hlídá, aby se z jeho zápasů nestaly místa politických bojů, a dokážu si představit, že by se to opravdu mohlo zvrhnout.

Proč ovšem potom podle stejného paragrafu nepotrestala bundesligové kluby a vlastně samotnou bundesligu jako celek za transparenty, které se během jednoho srpnového kola objevily na všech stadionech?

Je přece zřejmé, že i téma migrantů zcela naplňuje podmínky článku 16. Jde o politický či ideologický názor na to, zda doširoka otevřená náruč pro miliony přistěhovalců je, nebo není správným řešením současné vyhrocené situace ve světě.

Někdo říká ano, někdo ne, což ale v tuto chvíli není vůbec podstatné – každopádně jedná se o politiku a tu UEFA alespoň na papíře v každém ohledu zapovídá.

Odpověď, proč se něco smí, a něco ne, je velmi jednoduchá a rozhoduje se o tom o patro výš než v sídle UEFA. Ne že by se tam o tom přímo jednalo, stačí udávat trend.

Smí se to, co koresponduje s viděním světa, jak ho vytváří a zanáší do našich hlav Evropská unie. Tedy přívětivost k migrantům ano. Pokud by čirou náhodou řečtí fanoušci poděkovali za záchranné balíčky, taky není problém.
Nesmí se pak to ostatní, zvláště to citlivé. Chtít v době, kdy země ztrácejí svou suverenitu, dělit Španělsko? To vážně ne.

To pak přichází Kontrolní, etická a disciplinární komise UEFA.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud