Ondřej Škvor
3. června 2017 • 05:00

Zablokované volby? Moravské hlasy pro Fouska byly spíše hlasy proti Berbrovi

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český fotbal nemá předsedu a ještě několik měsíců se to nezmění. Důvodů, proč se tak stalo, je několik, nabízím tři nejzásadnější. Nepřekvapí, že všechny se točí kolem kontroverzního místopředsedy Romana Berbra.



První. Kdyby se valná hromada konala před měsícem a dnem, zvoleného předsedu by fotbal měl. Stal by se jím znovu Miroslav Pelta, který by hladce prošel v Čechách i na Moravě. Hned v prvním kole.

Moravě by nevadilo, že ve výkonném výboru znovu usedne Roman Berbr. Chápala by realitu, že to jinak nejde, a věřila by, že Pelta toho černokněžníka po svém boku dokáže usměrnit. Jako se to víceméně a v rámci možností dařilo v posledních čtyřech letech. Stále ještě předseda je jediná těžká váha, která Berbra zvládne.

Jenže takový kandidát v nabídce nebyl. Petr Fousek – krom toho, že byl v Čechách naprosto neprůchozí – by spolu s Berbrem absolutně nevyšel a naopak. U Martina Malíka, jenž měl k volbě jednoznačně nejblíž, zase u moravských delegátů panovala důvodná obava, že svého démonického „podřízeného“ neukočíruje. Proto Morava řekla ne. A asi si to i užila.

Tím už přecházíme do druhého důvodu. Berbr v moravské části fotbalové asociace nemá zdaleka takový vliv jako v české, navíc jí spíš pohrdá. Průpovídky o Asiatech, byť třeba s nadsázkou vyřčené, zůstanou v hlavě. Tak proč se nepřipomenout, když to jde a bude to tolik bolet.

A kdo ví, jestli k blokádě nepřispěla taškařice s nepřipuštěním některých profesionálních klubů na valnou hromadu, která se v důsledku dotkla výhradně moravských zástupců. Morava udělala, co jí Stanovy umožňují.

A jsme u třetího bodu. Volební schéma fotbalové valné hromady vychází z dvoukomorového systému. K vítězství nestačí prostá většina, v posledním kole je zapotřebí přibližně třetiny v obou komorách.

To je sice trochu archaický systém, podle něhož se postupuje patrně málokde, ale je platný. Nezmění se, protože by pro jeho zrušení musela zvednout ruku moravská strana. Zachování dvou komor je pro Moravu ještě principiálnější záležitost než Berbrovo (ne)zvolení a vytrestání.

Z celého vyplývá, že moravské hlasy pro Petra Fouska byly ve skutečnosti hlasy proti Romanu Berbrovi. Stačilo to, aby se volba do konce roku musela zopakovat.

Co se za několik měsíců na mimořádné valné volební hromadě stane? Nelze říct. Jen se dá připomenout, že tentokrát už Miroslava Pelta dost možná ve vazbě sedět nebude. I to může hrát svou roli.

A ještě PS: Že český fotbal teď nemá předsedu, tolik nevadí. Sponzoři to pochopí, možná dokonce ocení snahu vyhnat Berba. A dotace z ministerstva sice ještě nepřitekly, ale jsou víceméně posvěcené. Fotbal do příští volby hravě přežije.

Malík: Partneři očekávali, že z valné hromady předseda vzejde. Tohle je špatně
Video se připravuje ...

Fousek: Není to tragédie, ukazuje to na handicapy, se kterými se fotbal nevyrovnal
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud