Ondřej Škvor
18. července 2017 • 15:06

Liga se blíží a rozhodčí hlásí: Je tu hodně dusno

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Za okny vedro, za těmi strahovskými ještě větší. Alespoň co se týče rozhodčích. A ať chceme, nebo ne, hlavní postavou je zase Roman Berbr. Jeho poslední iniciativa rozlítila komisi rozhodčích, která se odhodlala k nezvykle ostré reakci.



Berbr prosadil na výkonném výboru návrh, aby si sudí zpětně zaplatili zimní seminář v Portugalsku. Náklady? Pro někoho až sedmdesát tisíc korun. Není třeba ptát se sudích, zda se jim to líbí. Nelíbí, a to nejenom kvůli tomu, že je manželky doma nepochválí. Naštvaní, mimochodem značně, jsou hlavně proto, že bývalý předseda Miroslav Pelta jim přislíbil, že asociace tentokrát výdaje proplatí.

Proto ani, narozdíl od minulých let, nešla vůbec řeč o tom, kam se pojede a kolik to bude stát – vše rozhodla komise rozhodčích spolu s asociací, což mimochodem tehdy Berbr posvětil.

Nejsem právník, ale po konzultaci s některými z nich si troufám tvrdit, že asociace nemá žádný právní bič, kterým by peníze z rozhodčích vytloukla. Předchozí smlouvy hovoří proti ní. Že je současná ekonomická situace asociace svízelná, to nemůže hrát roli. Tady zvítězí fakta, ne city.

Krom toho, čeští arbitři v rámci soustředění vedli několik zápasů, přičemž honorář šel dle dohody na částečné pokrytí nákladů spojených s portugalskou přípravou.

Přesto bych se nedivil, kdyby některý sudí přece jenom zaplatil. Proč by to dělal? Třeba jako svůj vklad do budoucnosti. Může si spočítat, byť to není jisté, že se mu to vyplatí. Komise rozhodčích Michala Listkiewicze sice má vládnout ještě jeden rok, jenže po něm může přijít zásadní obměna a vedení českých sudích se může ujmout jiná strana. Ta potom bude rozhodovat, kdo si bude napříště vydělávat dvacet pět tisíc za každý ligový zápas.

Proto komise ve svém prohlášení mluví o bezprecedentním nátlaku a pokusu ovládnout rozhodcovský sbor.

Ale třeba to tak vážně není a vedení asociace v tíživé finanční situaci hledá každou korunu. Tady by se mohlo jednat až o tři miliony. Přesto je otázkou, zda se to vyplatí. Naštvalo to komisi, naštvalo to sudí.

Liga je za dveřmi a oni cítí, že se to kolem nich mele. Už před týdnem došlo k roztržce mezi komisí rozhodčích a úsekem rozhodčích při FAČR ve věci dopisu, v němž UEFA vytýkala některé chyby a konstatovala naprostou nespolupráci těchto dvou stran.

Přitom se blíží ročník, o kterém sami rozhodčí říkají, že bude nejdůležitější za deset let. „Ne od jara, ne od pátého kola. Od první vteřiny se bude rozebírat, co jsme pokazili a proč,“ říká jeden z nich.

Bylo by fajn, kdyby po dusnu přišel klid. Karty jsou však rozdány jinak.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud