Ondřej Škvor
11. října 2017 • 14:22

Berbrův vzkaz je jasný: Karle, klidně to slož hned

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Původní zpráva zněla: Karel Jarolím zůstává trenérem české reprezentace. A vypadalo to jako hlavní sdělení dne. Ovšem jenom do té chvíle, než na tiskové konferenci vystoupil první muž fotbalu Roman Berbr a obsadil se do hlavní role. Po jeho vystoupení se dokonce zdá, že to prvotní sdělení je silně ohroženo. Jarolím sice zůstává, jenže na jak dlouho? 



Berbr si nachystal mimořádně tvrdou kritiku, která na trase šéf asociace - reprezentační trenér dosud nikdy nezazněla. Byl zcela konkrétní a šel až do překvapivých detailů. Třeba při kritice sestavy s pěti obránci v duelu v Severním Irsku, v němž bylo nutností zvítězit. A bylo toho mnohem víc.

Měl pravdu? Můžeme se bavit o drobnostech, ale odpověď zní Ano. Ještě důležitější jsou však okolnosti, které Berbrův proslov provázely, a co z nich vyplývá.

K těm okolnostem. Roman Berbr svůj téměř sedmiminutový úvodní monolog sice prezentoval jako názor výkonného výboru, ale velká většina vyřčených soudů byla čistě z jeho hlavy. Očití svědci mluví o nějakých osmdesáti procentech rozdílu.

Že se neozval ani místopředseda Zdeněk Zlámal, který během Berbrova projevu seděl hned vedle, ani později žádný další člen výkonného výboru, jen potvrzuje, kdo na Strahově vládne, jistě a pevně. Správně by jim přece mělo vadit, že někdo zastřeší své osobní názory jejich společným jménem.

Tím spíš, když se otřel i o mimořádně citlivé a právně hraniční téma, a sice Jarolímovu slabost pro přání agentů nominovat do reprezentace právě jejich hráče a zvyšovat tak jejich cenu. Tím trenéra před veřejností dostal do řečí a pod obří tlak. Ten ještě zvýšil rozhodnutím o povinných změnách v realizačním týmu i v případné upravené smlouvě. O ten tlak Berbrovi pochopitelně jde.

ANKETA mezi redaktory Sportu: Je správné, že Jarolím zůstává u reprezentace?
Video se připravuje ...

Mimochodem, je velmi silně cítit, že se na Strahově vystřídali šéfové. Miroslav Pelta své svěřence na reprezentační lavičce vždy hájil. Zatímco Berbr sahá po detailu, aby trenéra uvařil, jeho předchůdce chyby omlouval a zakrýval. Přece si pamatujeme, že o Vrbově neúspěchu na EURO rozhodlo, že tým nedal v posledním utkání ve skupině první gól Turecku. Být teď Pelta ve funkci, nepostoupili bychom kvůli smůle, která vypukla neproměněním Novákovy tutovky ve vstupním duelu proti Severnímu Irsku.

Po takovém hodnocení se nám nemůže stýskat a Berbrova přímost je určitě smysluplnější. Jen je škoda, že ji před Jarolímem patrně změkčil nebo schoval a naplno ji s talentem šikovného manipulátora rozbalil až o něco později pro média. A že ji prezentoval coby prohlášení výkonného výboru. Navíc ani Berbr po neúspěšné kvalifikaci zatím nemluví o tom, že je třeba kolem národního týmu do budoucna lépe a systémově nastavit sportovní, odborné i kontrolní mechanismy. Místo toho vzkazuje, že si teď Jarolíma dobře pohlídá on sám.

Co přesně chtěl vlastně Berbr vzkázat? Možností je víc, ale asi se nespleteme s touto nabídkou: Karle, se mnou budeš mít peklo. Karle, kdybys to chtěl položit hned, já se zlobit nebudu.

A určitě se nespleteme, když si budeme myslet, že Karel Jarolím musel příšerně zuřit. Dá se čekat, že s první zajímavou nabídkou bude chtít zmizet z Berbrova dosahu.

Jarolím u reprezentace zůstal, Berbr ale přednesl ostrou kritiku
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud