Patrik Eliáš
4. prosince 2017 • 14:12

Série proher? Philadelphia je zvláštní, něco je tam špatně

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

NHL je za třetinou základní části a je docela zajímavé sledovat, jak se síla týmů začíná přelévat, mnoho z nich to má s výsledky nahoru dolů. Došlo i na Tampu, která byla zpočátku suverénní. Najednou to poznává i ona, vybírá si menší volno, zjišťuje, jaké to je prohrávat.



To, co by Tampa dřív s přehledem zvládala, teď pouští. Není v tom sama, týmy ze špičky klidně ztratí čtyři pět zápasů, z ničeho nic jsou ve sledovaných kritériích z top příček mezi nejhoršími. Na druhé straně třeba Arizona po mizerném začátku dokáže zaujmout výbornými výkony a cennými výhrami. NHL je hodně našlapaná, vyrovnaná, pro fanoušky je to skvělá věc.

Co dělat, když na vás najednou přijde útlum? Důležité je nepanikařit, protože psychika hráčů a tím pádem i týmu hraje klíčovou roli.

Sezona NHL s porcí 82 zápasů je rozložená na určité segmenty či mikrocykly podle hustoty zápasů, podle toho se v klubech pracuje. Není šance dívat se dál než na týdenní horizont, jinak byste se z té šňůry utkání zbláznili. Trenéři obvykle připravují týdenní plán a co je dál, nikdo neřeší.

Kdo z koučů má u sebe zkušené hráče, kteří si vším prošli, tím líp pro něj. Může se spolehnout, že ti mu v kabině uklidní mladší kluky, kteří s krizí nemají zkušenosti a moc nevědí, jak jí čelit.

To se ale bavíme o dočasné krizi. Něco jiného je, pokud vám výsledková mizérie uletí na deset porážek v řadě jako Philadelphii. Zprvu to u nich vypadalo, že se po třech čtyřech prohrách znovu vrátí na svoji vlnu, ale ukazuje se, že tomu tak není a v klubu to budou muset řešit. Byť nejsme ještě ani v půlce sezony, dotahovat se na pozice play off bude pro Flyers strašně těžké a složité.

Pro mě je Philadelphia velice zvláštní, specifický klub, skoro až zakletý. Něco tam je špatně. V týmu najdete tolik talentovaných hráčů, kdybyste si skládal svůj tým, zrovna od nich byste si vybral. Jenže dohromady to nefunguje. Podle mě to začíná od gólmanů, považuju to za jejich primární slabinu. Už několik let, přičemž nejsou schopni to uspokojivě vyřešit. Ti kluci nejsou špatní, jenže nepodávají dlouhodobě vyrovnané výkony. A to je samozřejmě vždycky problém.

Nikdy to ovšem není jenom vina brankářů, těch zádrhelů bude víc. Flyers jsou skutečně specifičtí v tom, jak střídají série výsledků. Klidně pětkrát po sobě vyhrají, aby následujících deset utkání projeli. Padne na vás deka, psychika dostává zabrat, a i když jste pak v nějakém zápase lepší, čekáte, kdy se zase něco pokazí. Každý jsme to zažili.

Každopádně ve Philadelphii musí něco změnit, protože v tomhle duchu to vedou několik posledních let. Kuba Voráček přitom dělá maximum, v bodování se drží v elitní desítce. Giroux si taky odehraje svoje. Tihle dva svými individuálními výkony drží tým dlouhodobě, svoje základní úkoly si plní. Něco jiného by bylo, kdyby byli minus 20, 30 bodů. Pak by to šlo za nimi.

Jistou roli může hrát dlouhodobá absence Radka Gudase za faul, po kterém ho disciplinárka potrestala stopkou na deset zápasů. Radko má v NHL svoji nálepku, nějakou historii zákroků a pak je strašně těžké se toho pohledu na něj zbavit, odbourat ho. Jakýkoli zákrok je hodnocen v intencích těch minulých. Je to škoda, protože Radka považuju za opravdu dobrého hokejistu. Jen je občas potřeba, aby do některých soubojů šel i s hlavou.

Když jsme u Čechů, nemůžu se nezmínit o Radku Faksovi, kterému se fantasticky povedl minulý týden. Dallas v létě sáhl do kádru, přivedl nového kouče i hráče, teprve si to sedá, dávají to do kupy za pochodu. A ve chvíli, kdy to Jamie Benn s Tylerem Seguinem netáhnou podle předpokladů, začal dostávat víc prostoru Faksič. A vidíte, jak posledních deset zápasů vyčnívá. Dává opakovaně góly, dokonce i hattrick. Pro něj je to naprosto skvělá věc. Trenér ví, že se na něj může spolehnout i v rolích, které mu původně tolik nepatřily. Jen tak dál!

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud