Pavel Bárta
20. října 2015 • 09:44

Nebezpečný faul ano, ale prasárna? Hollwega pokazili rozhodčí

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kolem plzeňského zimního stadionu se už zase táhne odér grilovaných krkovic a Ryan Hollweg je v části hokejových kruhů opět za vepřové. Po nedělním faulu na zlínského beka Tomáše Žižku dostává taky spoustu jiných, než jen zvířecích, jmen. Ale co je podstatné, z podnětu moravského klubu případ prošetřuje extraligová disciplinárka. Verdikt by měla zveřejnit dnes. Nechci předbíhat, ale zklamáni budou pravděpodobně všichni, kdo žádají pro amerického desperada další exemplární rozsudek, ne-li rovnou hrdelní trest.



Žižka utkání nedohrál, za pomoci lékařů odvrávoral do kabiny a na led už se nevrátil. Naštěstí to odnesl jen zablokovanými zády. Podezření na zlomenou klíční kost se nepotvrdilo, i když v danou chvíli mohlo být taky důsledkem značně vyšponovaných emocí. Plzeňský drsoň fauloval, o tom žádná, to je zcela bez debat. Nicméně nedopustil se ničeho, za co by si zasloužil rovnou provaz.

Hollweg soupeře dohrál, jak mívá ve zvyku. Za hranou pravidel to jistě bylo, do Žižky se navíc opřel rukama. Ale nezvedl je výš, než je zdrávo, ani neskočil urostlému zadákovi na hrb.

Nebezpečný souboj to byl, ale prasárna? Slyšet pak slova o vraždění, a zrovna od hráče, který se podobně strašidelných ran dopustil bezpočtukrát, to spíš vybízí k myšlence, jestli při pádu neztratil paměť. Žižka náraz nečekal, zároveň však stál dost nešikovně, hlavou proti mantinelu. Kdyby byl bokem, pravděpodobně by to ustál líp.

Tvrďák Hollweg zničil u mantinelu Žižku! Zlínský obránce nedohrál
Video se připravuje ...

V jedné věci ovšem pravdu má. Dvouminutový trest za vražení na hrazení byl k smíchu a pobouření tak vzbudil oprávněně. Rozhodčí udělali chybu a snad to nebylo tím, že by podlehli tlaku prostředí. To už by bylo vážně zlé. Hollweg měl být správně vyloučen na pět minut a do konce utkání. Kdyby to rozhodčí udělali, kolem nejnovějšího případu by se neděly takové tirády. I když, kdo ví.

Škaredá plzeňská neděle totiž opět probudila strašidlo „hollwegofobie“. Mimo led jinak vstřícný a zábavný bourák se na západě stal miláčkem tribun a jednou z tváří klubu. Je tahákem pro diváky i sponzory. Když zrovna neleduje po zápase bolavá kolena, vyhrává ochozům po vítězných zápasech na kytaru a zpívá rockové klasiky. V Plzni kníratého vlasáče milují. Ale opustíte hranice města a do spousty jiných jako když střelí, jen když zaslechnou jeho jméno.

I kdyby Hollwegovi tribunál vedený Karlem Holým nakonec vyměřil dodatečný trest, víc než výsledek zralé a rozvážné úvahy by to vypadalo, že extraligoví šerifové taky podlehli vědomí, s kým mají tu čest. Ryan Hollweg se těžko změní, bude hrát pořád stejně, ale nelze ho trestat jen za to, že má pověst zabijáka. Jeho herní projev bude vždycky na hraně zákona, zákrok na Žižku byl první svého druhu, jakého se v tomto ročníku dopustil, jinak zůstalo u domluvené bitky s vítkovickým Davidem Štichem. Poprvé, co v Plzni působí, Hollweg nezahájil sezonu disciplinárním trestem dřív, než pořádně začala. Ne, že by se napravil, ale šel do sebe.

Ať se disciplinárka rozhodne tak, či onak, vždycky rozdělí hokejový národ na dvě skupiny: jedna bude tleskat, druhá tvrdit, že soudci měli být tvrdší, nebo naopak shovívavější. Ale oni vždycky řeší až následky. Trestat měli hlavně rozhodčí. Takhle jsou asi nejen ve Zlíně pobouření, myslí si, že někomu projde všechno. A to je největší škoda. I pro Ryana Hollwega.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud