Pavel Bárta
2. prosince 2015 • 16:55

Zákaz činnosti? Potrestat maséra je těžší, než dát flastr Hollwegovi

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V extraligové disciplinárce s láskou vzpomínají na Ryana Hollwega. Jo, s ním to bylo hotové raz dva. Když se tenhle muzicírující bourák a miláček plzeňských tribun, prostranství i výčepů dopustil něčeho za hranou, stačilo si prohlédnout video, přihlédnout k jeho trestnímu rejstříku a dát mu náležitý „flastr“. Případ chomutovského maséra Františka Moščice, který napadl brněnské hráče Ostřížka a Koreise holí jak nějaký poblázněný skinhead, je trochu složitější.



I tady základní otázka zní stejně: jaký trest by byl adekvátní tomu, co dotyčný provedl, a zároveň se stal dostatečnou výstrahou pro viníka i všechny ostatní? Sazebník sice pro takové případy umožňuje zastavit činnost až na 18 měsíců a napařit peněžitou pokutu do výše až půl milionu korun. Tentokrát se však nejedná o hráče ani trenéra. A v tom je trochu problém.

U hráčů je to jednoduché. Pokud dostane disciplinární trest, nesmí prostě nastoupit. U maséra se dá zákaz výkonu povolání snadno obejít. Delikventa uklidí někam do zákulisí nebo naoko do jiné funkce. Nebo taky může odejít a najít práci jinde, než řeknete David Ostřížek. V Chomutově však o svého maséra zatím zjevně přijít nechtějí a dál ho vedou na webových stránkách jako člena realizačního týmu.

EXTRAliga: Ostřížek a Koreis promluvili o řádění šíleného maséra
Video se připravuje ...

A tak se jako účinný jeví podmíněný trest. Ještě jednou něco provedeš a nazdar! A když tě nevyhodíme my, bude mít vyšší moc takové páky, že prostě budeme muset. Pokud provinilec pobral aspoň trochu zdravého rozumu, ví, že si musí dát pozor, jinak poletí.

Ve spojení s finančním postihem ideální cesta k nápravě. Ze všeho nejvíc totiž bolí, když někomu sáhnou na peníze. Srážky řekněme na půl roku z platu maséra, který může brát nějakých dvacet až pětadvacet tisíc měsíčně, to už si člověk fláknutí hokejkou rozmyslí.

Projednávání incidentu, k němuž došlo minulý pátek, trvá déle, než jiné kauzy. Důvodem je nutné procesní řízení. Oba kluby už disciplinárce nutné podklady předaly. Pětičlenný tribunál však nerozhodne dřív, než v pondělí, kdy už by komise měla mít i vyjádření toho, koho se chomutovský skandál nejvíc týká.

Kdyby se měla sejít dřív, musí ke slyšení přizvat i ostatní svědky, včetně hráčů, rozhodčích, trenérů... Jako nejbližší vhodný termín se nabízí čtvrtek, což je zároveň poslední den přípravy před extraligovým víkendem. A tak si na rozsudek musíme ještě počkat.

Komisi je ve finále jedno, kdo peníze uhradí, jestli sám viník nebo jeho klub, případně si to vyřídí jiným způsobem. Chomutov však zatím žádné kroky nepodnikl, vyčkává na její rozsudek a podle toho se zachová. Nicméně přihlédnout by se mělo i k tomu, že klub za svoje pracovníky zodpovídá. Zrovna na chomutovské střídačce člověk - zvlášť ve vyhrocených situacích - moc příkladů slušného chování nenajde. Jen se to pořád nečinně toleruje a všichni přivírají oči.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud