Pavel Bárta
31. prosince 2015 • 21:02

Čeští junioři nabrali grády, Američanům mají na turnaji co vracet

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl to v Hartwall Areně povedený Silvestr. Hrála se napřed „Chyť mě, když to dokážeš“, pak „Nedotknutelní“ a nakonec „Okamžik zlomu“. Poslední zápas ve skupině Češi prohráli. Ale jejich výkon dostává grády, i sestava si začala sedat. Ve třetí části předvedli svoji zatím nejlepší fázi na turnaji. Jestli v tom dokážou pokračovat ve čtvrtfinále, vůbec to nemusí znamenat jejich poslední výstřel, i když narazí na Američany, které jako jediné tenhle ročník na velkých turnajích neporazili. Už po duelu s Finskem však dali najevo, jak touží se za všechna ta příkoří pomstít.



Když Rusové horko těžko zdolali v odpoledním duelu Slovensko, zbývaly Čechům ještě tři možnosti: Švédsko – tam jeden nikdy neví. Kanada – za současné konstelace možná nejlepší varianta ze všech špatných. USA – ze všech špatných možností ta nejhorší. Výběr Jakuba Petra se na čtvrtfinále navíc stěhuje do obstarožní Jäähalli, která leží blíž centru a kousek od hotelu Skandic Park. Zatímco před rokem museli junioři na klíčový zápas turnaje vážit cestu z Toronta do Montrealu, tentokrát to mají pár minut. Český tým navíc může jít do čtvrtfinále velmi sebevědomě.

Češi můžou naopak být jedině rádi, že ve čtvrtfinále nemusí jít proti Finům. Vzájemný zápas, to byl pořádný kvapík. Tak, jako útok se supertalenty Puljujärvim a Lainem nedominovala na juniorském mistrovství světa žádná formace od časů švédské formace Petera Forsberga, jehož údernické rekordy dodnes platí. A to už přes dvacet let. I proti českému týmu předvedli „košíkáři“ svoji sílu. Ale zároveň se ukázalo, že i oni jsou zranitelný. Přes tři nevyužité tutovky Pastrňáka ho první český útok za rovnovážného stavu ve svém miniutkání přehrál.

Hokejisté české reprezentace do 20 let slaví gól do sítě domácího Finska
Hokejisté české reprezentace do 20 let slaví gól do sítě domácího Finska

Finům pomohly k vítězství sporně nařízené přesilovky, ovšem naprosto famózně sehrané přesilovky. Jízda sebejistých hvězdiček je tak dobrá, že pomoc zvenčí nepotřebuje, ale zejména když bylo Finům ouvej a začali prohrávat, pomáhaly jim kolikrát málo postřehnutelné drobnosti jako třeba neohlášený český gól či komerční přestávka hned po jeho vstřelení, neodpískané zakázané uvolnění, případně rovnou ona diskutabilní vyloučení.

Ale i ta naštvanost může nakonec přinést Čechům úspěch. Ve čtvrtfinále by si stejně nevybrali, výzva porazit Američany je však obrovská. A pokud chtějí medaili, musí začít nejlepší týmy porážet. Už není kam uhnout, mladíci USA jsou pořád favorit. Ale ve skupině nebyli čeští mladíci jen účastníky zájezdu. A do čtvrtfinále jdou po výkonech jako rovnocenný partner. Tak ať ten nový rok začne úspěšně.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud