Pavel Bárta
22. prosince 2016 • 10:03

Jaromír Jágr a Mark Messier? Stejné body, jiné příběhy

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V záplavě zápasů to může vypadat jen jako jedna z epizod. Jaromír Jágr dohnal v bodech Marka Messiera, dobrá, jedeme dál. Ale právě tady se píšou sportovní dějiny. Co se tenhle hokejový nadčlověk před pěti lety vrátil do zámořské NHL, stoupá v dlouhodobých žebříčcích, kosí v lize jeden milník za druhým.



Až mu jich moc věru nezbývá. V celkové produktivitě se dotáhl na druhou příčku, před ním zbývá jen nedostižný Wayne Gretzky . Tohle si zaslouží víc než potlesk vestoje.

Jágr a „Mess“ se spolu v týmu potkali jen krátce. Ale předtím se v zámořské lize střetávali a míjeli čtrnáct let. Věkem je od sebe dělí jedenáct let, podle zasazení v čase však má Jágr k Messierovi mnohem blíž než ke Gordiemu Howeovi, přes nějž se v minulém ročníku vyšplhal na medailovou pozici. Jinak jsou nebo byli každý úplně jiný.

Messier nikdy nebyl vyložený střelec a nezískal Art Ross Trophy za produktivitu. Jágrovi se to povedlo pětkrát.

Přitom Messier zažil šest stobodových sezon. O dvě víc než Jágr. I když hlavně v začátcích jeho éry to bývala v NHL mnohem vydatnější palba, převážnou část kariéry prožil ve stínu fenomenálního spoluhráče Gretzkyho, který toho dokázal nasekat dvakrát tolik.

Taky proto získal svoje dvě Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče v pokročilejším věku. Jágrovi se to povedlo jednou, v sedmadvaceti letech. V sezoně, kdy pro změnu nehrál fenomenální Mario Lemieux .

Mnohem víc než body o Messierovi vypovídá jeho šest Stanley Cupů. A všude, kam se vrtnul, dělal kapitána. Všestranný útočník, charakter, tvrďák. Když bylo potřeba provést nějakou sviňárničku, byl připraven. Zkrátka příklad zarputilého Kanaďana. O tom, jak mužstvo řídil na ledě i mimo něj, by se dalo přednášet na univerzitě. Už méně o tom, že za sebou občas zanechal i oběti, aby si pozici a pověst uchoval, nebo když se zrovna cítil ohrožen.

Jágr se céčku vyhýbal jak obrácenému kříži. V NHL ho nosil tři sezony. V mladším věku bral hokej někdy možná až lehkomyslně. Místo aby tmelil kabinu, hleděl si svého nebo ostatní nakazil svými náladami. A ne s každým koučem vycházel úplně harmonicky. V jisté době mu říkali „coach killer“. No, s věkem taky dost vyzrál. Místo trenérů boří další mety. Kapitánem asi už nikdy nebude, ale pro druhé je příkladem, jakým býval Messier.

V jednom týmu se setkali v New York Rangers během sezony 2003/04. Po ní Messier skončil, bylo mu 43 let a nějaké drobné. Nasbíral 43 bodů. Když byl Jágr před dvěma lety stejně starý, byl na tom se 47 body dost podobně. Ale roli v týmu má jinou než tenkrát Messier. O něm uznávaný novinář Larry Brooks tehdy v deníku The New York Post napsal, že brzdí rozlet mužstva a že právě najatý kouč Mike Keenan je konečně tím, kdo řekne, co si všichni myslí, ale neodváží se to povědět nahlas: že na to nemá. Messier dohrával ve čtvrté lajně, i tak nastřílel skoro dvacet gólů. Zvládl větší porci než v dnešní době plno mladších a svěžích hráčů. Pak si řekl, že je čas odejít.

Jágr se ho tehdy zastal. V NHL ještě nezavedli platové stropy, sestava Rangers byla plná velmi štědře placených hvězd. Tolik si jich dneska už týmy nemůžou dovolit. Taky proto má Jágr i v pětačtyřiceti jinou roli než tehdy Messier. Pořád patří mezi nejvytíženější hráče Floridy a na stará kolena se bude asi ještě jednou trmácet na All Star Game NHL, protože fanoušci ho tam chtějí.

Gretzkyho už asi Jágr nedostihne, jenže víte, jak to s ním chodí. Kdyby si prý neodskočil do Ruska, skončil by už dávno. Ale tyhle řečičky známe. I to, že vždycky něčím překvapí. Zase vyjede na led a třeba nestačíme zírat. O něm se taky jednou bude učit.

Historická tabulka bodů:

1. Wayne Gretzky - 2857
2. Jaromír Jágr - 1887
2. Mark Messier - 1887
4. Gordie Howe - 1850
5. Ron Francis - 1798
...
Nejbližší aktivní hráč: Joe Thornton - 1361 (25.)
Nejbližší Čech: Patrik Eliáš - 1025 (76.)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud