Pavel Bárta
11. ledna 2017 • 17:11

Sparta chce na vrchol. Pro Ligu mistrů konečně strhla i fanoušky

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

S úspěchem přichází i zájem. Díky vítěznému tažení Sparty i český divák konečně objevil hokejovou Ligu mistrů. Je taky obezřetný. Prodej vstupenek na úterní odvetu výrazně vzrostl poté, co Sparta ve švédském Växjö ukořistila výhru 2:1, kterou si připravila na druhé utkání v O2 Areně lepší výchozí pozici. A ta je dokonce ještě lepší, než jakou měla ve čtvrtfinále po návštěvě pekla v Bernu.



Během úterý podle informací klubu zmizelo k sedmi tisícům vstupenek a začaly se prodávat lístky do druhého patra O2 Areny. Očekávaná návštěva by tak měla dosáhnout deseti tisíc. Na zápas hokejové Champions League nejen v našich končinách věc nevídaná.

Växjö nemá možná takový zvuk jako tradiční švédské kluby, od svého vpádu mezi elitu před šesti lety však přestavuje naprostou špičku. Během krátké doby vybojoval v SHL bronz a předloni první titul. V současné době si trůní na druhé příčce tabulky a podle tamních médií má být nejžhavějším kandidátem na zisk zlata. Jak by taky ne, soupiska se hemží severskými reprezentanty a světoběžníky jako Ville Leino nebo obránce Cory Murphy, který si jako finský útočník finále Stanley Cupu sice nikdy nezahrál, zato má titul mistra světa a dřív patřil k ozdobám top týmů ve Finsku a Švýcarsku.

Úvodní semifinále ve městě na jihu Švédska ukázalo, co tam považují za prioritu. Zápasu předcházela nulová propagace, tomu odpovídala i chabá návštěva. Přišla zhruba pětina diváků, co obvykle na domácí soutěž. I v zemi, jejíž kluby Lulea a Frölunda vyhrály první dva ročníky znovuzrozené Ligy mistrů, jako by kontinentální soutěž pořád testovali. Nicméně v Göteborgu to při utkání finalistů předchozích dvou ročníků Frölundy se švýcarským Fribourgem bylo o dost lepší.

CHL se stále hledá, trpí nedostatkem hracích termínů, kdy se vtěsnává do zbylých mezer, pořád někdy působí jako přívažek, něco navíc. Ale Sparta ji od začátku bere vážně a ve skvěle rozehraném play off, kdy se vypořádala s evropskými giganty jako Kärpät Oulu, HV71 a Bern, chce na vrchol. Zároveň se ukazuje se, že jakmile se dostaví výsledky, je schopna i CHL strhnout taky diváky.

Připomíná to situaci před pár lety, kdy v KHL působil Lev Praha. Východní element ruské soutěže a celky z někdy až exotických končin typu Chanty Mansijsk byl českému naturelu vzdálenější, než ten západní skoro sousedé. Nástup ligy přes poměrně masivní kampaň provázela hlavně v prvním ročníku působení Lva nedůvěra.

Ale pomohlo jí, že se hrála pravidelně a taky, že NHL v jednu dobu zavřela krám. V hlavním městě se tak mohly představit hvězdy typu Ovečkina nebo Kovalčuka, případně Cháry a Voráčka na straně Lva, které by jinak diváci mohli sledovat jen v televizi. A rozhodně prospělo i to, že pražský zástupce v KHL přitáhl i ty fanoušky, kteří národ nedělí jen na sparťany a slávisty. Ale v první řadě, Lev byl úspěšný, ve své druhé sezoně se probojoval až do finále Gagarinova poháru.

Domácí návštěvnost byla během ročníku 2013/14 v základní části průměrně 7 161 diváků. Lev se tehdy stal nejnavštěvovanějším pražským hokejovým klubem šestým v celé KHL. Poslední finálový zápas Gagarinova poháru dosáhl v O2 areně diváckého rekordu celé soutěže - 17 073 diváků. Sparta a CHL můžou o takových číslech zatím jen snít. Příklad Lva však ukazuje, že nálady a přízeň fanoušků se můžou hodně brzy změnit. 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud