Pavel Bárta
20. listopadu 2017 • 09:45

Gudas v klatbě, to je tak trochu i hokejové #MeToo

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Další trest pro Radka Gudase, tentokrát na deset zápasů. Jeden ze šéfů disciplinárky NHL a bývalý bitkař George Parros v poslední době několikrát připomněl, že Oddělení pro bezpečnost hráčů, jak se instituce oficiálně jmenuje, bude přísnější ke skrytým atakům hokejkou mimo hru. 



Seknutí Radka Gudase do Mathieu Perreaulta ve čtvrtečním zápase Philadelphie ve Winnipegu nebyl úplně ten případ, ale jakmile si beka Flyers zavolali na kobereček, bylo jasné, že mu nechtějí popřát hezký den a že to zavání pořádným flastrem, který poslouží i jako výstraha pro všechny.

Pozvání k osobnímu projednání totiž předznamenává trest nejmíň na pět utkání. Někteří experti jako Jeff O´Neill z TSN žádali čtyřikrát tolik, střízlivější odhad byl osm až deset. Gudas využil svého práva a nabídku odmítl, dal přednost telefonickému pohovoru. Čekal na něj až do nedělního večera, každopádně sám dopředu tušil, že to může dopadnout tvrdě.

Duncan Keith a Gustav Nyquist dostali za seknutí soupeře holí do obličeje trest na šest zápasů. To však bylo už před dvěma lety a na rozdíl od českého obránce měli v NHL neposkvrněný trestní rejstřík. Gudas zasáhl Perreaulta holí do krku poté, co se vymanil z jeho masáže a ztratil balanc. Mohl to ovšem vyřešit i jinak.

Někde nazvali Gudase dřevorubcem nebo rovnou katem. Málokdo už pamatuje, jak za starých časů v NHL řádil dnešní generální manažer Flyers a bývalý brabkář Ron Hextall. Nebo jak zastrašoval soupeře sekerami obouruč jiný bijec Flyers, příznačně řečený Dave „Kladivo“ Schultz. Při Sérii století 1972 takhle zase Jean-Paul Parise chtěl zasáhnout německého rozhodčího Kompallu. Ten naštěstí stačil uhnout. U nás trefil zlínský Jaroslav Santarius ránou shora do hlavy sparťana Jiřího Jánu. Fotka zdeformované helmy by dnes na sociálních sítích byla hitem.

Ale zpátky ke Gudasovi. Jakmile se vyprostil z Perreaultova zajetí, zavrávoral jak chasník cestou domů v neděli nad ránem. Podle jeho zastánců rozhodčí ovlivnilo bučení diváků poté, co se na kostce objevil opakovaný závěr. Hrálo se přece ve Winnipegu. Sudí původně menší trest změnili na pět plus do konce.

Nicméně doba se změnila a dnešní NHL je jiná než před čtyřiceti lety. Vymýtila zákony džungle a svaté tažení ve jménu korektnosti pokračuje. Až to někdy připomíná hokejovou obdobu kampaně #MeeToo. Do klatby můžete i za zdánlivě nevinné poplácání po... zádech.

Gudas si vypěstoval image tvrdého, nesmlouvavého beka. Není zákeřnější, než většina ostatních. Chce přesvědčit, že umí být spolehlivým a platným hráčem, nikoli tím, co mu na základě televizních sestřihů přisuzují jiní. Taky to už mnohokrát předvedl. Jeho agresivní styl však vyvolává diskuse.

Gudas ví, kam sahá přijatelná hranice a že ji sám někdy překročí. Současně se ale snaží vyvracet klišé, že jeho hra je založena pouze na tom, aby posílal bolestivé navštívenky. Za sezonu rozdá kolem 300 hitů. Pokud jsou tři, čtyři z nich sporné, není to až taková hrůza. Jenže s každým vážnějším incidentem trpí jeho snaha zbavit se stigmatu nebezpečného hráče.

Tahle reputace je vedlejším produktem Gudas pojetí hry. V jeho neprospěch hraje taky to, že disciplinárně už trestán byl. Nejprve na tři zápasy za zásah Miky Zibanejada, loni v říjnu nesměl hrát šest utkání po zákrok na Austina Czarnika z Bostonu. Teď přišel Perreault. A ještě rozvířil atmosféru tím, že odmítl Gudasovu omluvu a pobrečel si, že úder byl veden úmyslně a zadák ho naštěstí trefil do svalnaté části krku, jinak prý mohl dopadnout hůř.

I kdyby se útočník Winnipegu mýlil a šlo o nešťastnou náhodu, Gudas jeho zdraví mohl ohrozit. Neměl pod kontrolou vlastní hokejku, anebo ji naopak kontroloval dobře. Hokej je tvrdý sport, k takovým věcem dochází. Hráč se musí kolikrát rychle rozhodnout, co provede, jestli soupeře dohrát, trefit, nebo raději ne, což mu zase můžou následně vyčítat. Za svoji hůl je však zodpovědný vždycky. Pokud to nezvládne, automaticky následuje trest. Bez ohledu na následky.

Už kvůli své pověsti a stylu dostává Gudas od jiných různá jména. Taky způsob, jak někoho rozhodit nebo vyřadit ze hry. Lituje toho, co provedl. Možná se nechal unést, nicméně jednal nešikovně a potom už se asi nestačil divit. Predátor, kat ani dřevorubec však není. Tyhle přezdívky si k němu dosazují jiní, ale s každým dalším trestem se jich nezbaví.

Radko Gudas za seknutí do hlavy Mathieua Perraulta dostal deset zápasů stop
Radko Gudas za seknutí do hlavy Mathieua Perraulta dostal deset zápasů stop

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud