Pavel Hartman
30. září 2015 • 14:15

Vrba způsobil českému fotbalu větší škodu než Limberský

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ani slovo k Limberskému! Mlčení reprezentačního Pavla Vrby není nejhorším poselstvím českému fotbalu z úterní tiskové konference. Ještě horší je to, co se skrývá hradbou ticha. Můžeme za ní totiž najít opravdový Vrbův postoj k jízdě reprezentanta v opilosti.



Jeho „neodpovědi“ významně naznačují, že být po jeho, Limberský by se navzdory průšvihu, při kterém naštěstí nedošlo k újmě na zdraví nebo na lidských životech, v nominaci objevil. Nestalo se tak jen zásluhou zásahu shora. Je úplně jedno, jestli šlo o nátlak sponzorů nebo prezidenta Fotbalové asociace České republiky.

Podstatné je, že sám Vrba ihned po Limberského opilecké jízdě jeho čin veřejně neodsoudil a nepostaral se o důkladné potrestání. Naopak dělal mrtvého brouka. První reakce se lidé od něj dočkali až po osmi dnech od incidentu. Prostřednictvím kanálu Youtube vzkázal, že se k flámu svého svěřence nějak postaví. Tedy žádné odsouzení výstavní neprofesionality reprezentanta, natož trest.

Nebylo to překvapení. Vrba jen použil model chování, které razil ve Viktorii Plzeň. Stejně jako vedení klubu (veřejně to potvrdil v jednom rozhovoru ředitel Adolf Šádek) věděl, že jeho hráči si nelámou hlavu s životosprávou, ale dělal, že to nevidí. Výsledkem bylo, že plzeňská hra už před jeho odchodem k národnímu týmu nebyla tak svižná jako dříve.

Teď se do téhle pasti řítí podruhé. Exces Limberského přikryl mlčením. Tím udělal českému fotbalu medvědí službu. Jako hlavní trenér reprezentace totiž staví mantinely pro chování hráčů všech věkových kategorií a na všech úrovních a tímhle dal jasně najevo, že nad flámováním v náročném kolotoči zápasů a opileckou jízdou lze přimhouřit oči.

Podívejme se, jak to řeší v Juventusu

Katastrofou je, že takhle nepřemýšlí jen Vrba, nýbrž i jeho asistent a současný kouč Viktorie Plzeň Karel Krejčí a manažer reprezentace Dušan Fitzel. První Limberského pochválil za psychickou odolnost, s kterou snáší tlak vyvolaný bouračkou v opilosti, a řekl, že Limberský nemá v české lize, co pohledávat, protože ji kvalitou přerostl.

Zapomněl však dodat, že Limberský se neprosadil v zahraničí právě kvůli trenérům s Krejčího optikou, kteří mu tolerovali neprofesionalitu mimo trávník. Bohužel, česká liga se ještě dá hrát s nočním hýřením, ovšem ty top zahraniční už dávno ne.

Dušan Fitzel pro změnu bránil Limberského úlet sloganem, ať hodí kamenem ten, kdo nikdy neřídil auto s alkoholem v krvi. Jak potom můžou Vrba, Krejčí, Fitzel vychovávat opravdové a na mezinárodní scéně konkurenceschopné profesionály? To zkrátka s jejich myšlením nejde.

Proto se radši pro nastavení správných mantinelů obraťme do Evropy. V Juventusu Turín se dopustil v noci na úterý obránce Martin Cáceres stejného přestupku jako Limberský. Sedl za volant opilý a zboural autobusovou zastávku. Vedení italského velkoklubu ho okamžitě dočasně vyřadilo z kádru s jasným vysvětlením: „Chování Cácerase představuje vážné porušení jeho smluvních povinností v Juventusu a poškozuje jméno klubu.“

Vrbu a spol. by měl vzít Pavel Nedvěd , člen správní rady Juventusu, do Itálie na školení. Tím by velice pomohl českému fotbalu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud