Pavel Hartman
30. března 2016 • 19:02

Kdo vzbudil rozpaky před EURO? Mazáci Limberský, Sivok i kouč Vrba

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trenér Pavel Vrba před přípravnými zápasy vždycky připomíná: „Nejde mi o výsledky.“ Správná myšlenka. Prvořadá je ve fotbale hra. Pokud je kvalitní, zajistí opakovaná vítězství. Pokud ne, může přinést taky výhru, ale jen náhodnou, tedy s obrovskou porcí štěstí.



Co platilo pro fotbal, který předvedl český tým v přípravném zápase ve Švédsku?

Bohužel varianta číslo dvě. Nebýt vydatného štěstí a fantastických zákroků Vaclíka , Sivok a spol. by prohrávali už po pěti minutách 0:2 a kdyby se sečetly šance na obou stranách ve zbytku utkání, jasně by triumfovali Švédové.

Ještě větší alarm před EURO vzbudila herní strategie českého celku. Dala by se shrnout takto: po ztrátě míče se zatáhnout do bloku a číhat na brejky.

Nejlepší týmy dělají opak. Snaží se co nejvíce času odehrát co nejdál od vlastní brány. Používají vysoký presink, po ztrátě míče okamžitě napadají soupeře a snaží se balon získat zpět. Hned u soupeřovy šestnáctky. Tuhle zbraň nepoužil Vrbův celek vůbec. Znamená to, že ji nepoužije ani na EURO? To ví jen trenér Vrba a jeho spolupracovníci. Rozhodně si ji však ve Stockholmu nevyzkoušel a proti Skotsku moc také ne.

Namítnete, nemá na to kvalitní hráče.

Jenže presink se hraje bez míče. Není k němu potřeba skvělé míčové techniky. Jde jen o to chtít rychle běhat a mít přesně sladěné pohyby celé jedenáctky. Neboť pokud z presinku vypadne jeden hráč (je lhostejno, jestli neví, kam má běžet nebo se na napadání vykašle), je to průšvih a mohlo by z toho být harakiri.

Pozor, není nic špatného na hlubším obranném bloku. Zvláště když vás soupeř do něj nedobrovolně nažene. Leicester ho také často používá a vede Premier League. Ale počíná si v něm aktivně. Češi se ve Švédsku natlačili do zákopu sami a ještě byli pasivní. Jen pomalu protivníka stínovali, napadáním v maximálním sprintu na něj v podstatě nezadupali. Tím si sami kazili ofenzivu. Nemohli Švédy donutit k chybám v rozehrávce, respektive v přechodu do útoku a pak účinně a rychle udeřit z brejků do nezformované obrany, což umí báječně právě Leicester.

Jestli tohle bylo cílem zkoušky nebo ne, opět ví pouze kouč Vrba a jeho štáb. Doufejme, že to takhle Vrba hrát nechtěl, protože přece opakuje, že mu jde o to, aby jeho tým uměl dát víc gólů než soupeř. Švédsko snad tedy byla ona výjimka potvrzující pravidlo.

Kdyby se Češi prezentovali na EURO ve Francii hrou ze Stockholmu, nebyli by pro turnaj žádným přínosem. Nebavili by sami sebe, ani Evropu. Ano, není vyloučené, že by nemohli i tak něco vyhrát.

Štastná teč soupeře může ze střely, která putuje mimo bránu, udělat výstavní gól pod břevno. Jako se to stalo u Vydrovy švédské remízové hlavičky. Ale je lepší si vytvářet šance bez pomocí štěstí a dávat góly rovnou a ne ze střel na tribunu. Snad to na soustředění v Seefeldu v tréninku dostatečně zazní.

Limberský hraje úsporně a bez akcelerace

Teď něco málo k jednotlivcům.

Vrba předeslal, že si chce v dvojzápase Skotsko-Švédsko vyzkoušet hráče, kteří nebyli v národním mužstvu zatím tak prověření. Zároveň říká, že hodně dá na aktuální formu. Pak ale Martina Frýdka, reprezentačního novice, stáhne po prvním poločase duelu se Skotskem, byť jeho dynamičnost ve středu pole šla českému týmu k duhu. A ve druhém utkání mu dopřeje půlhodinku.

Jakub Brabec na tom byl ještě hůř. Na jaře si, stejně jako Frýdek, řekl o nominaci dobrými výkony v Evropské lize, ale zahrál si jen půlhodinu ve Švédsku. Proč nebyl prověřený víc? Připomeňme, že prověřený Tomáš Sivok odehrál oba celé zápasy a v obou vzbudil rozpaky. Takhle nesmí hrát ani stoper číslo čtyři pro EURO, natož Vrbova jednička mezi středními obránci.

Je tedy dobře, že Brabec i Frýdek využili maximálně čas, který na trávníku dostali a řekli si před finální nominací o větší pozornost.

Kostra Vrbova reprezentačního týmu vůbec poněkud rezaví. Bylo to vidět i na Davidu Limberském. Ty tam jsou jeho dravé průniky po levém křídle. Hraje (i v plzeňském dresu) úsporně. Bez akcelerace. Ale to je málo. Rychlost, dynamika dnes ve fotbale, nýbrž i ve sportu vůbec, patří k základním předpokladům úspěchu.

Limberský není nejmladší, měl by tedy tělu a kondiční přípravě věnovat extra péči, aby si udržel místo v reprezentaci a prodloužil si fotbalový život. Jenže na podzim místo regenerace po reprezentačním utkání a před tím ligovým sedl po nočmím flámu s alkoholem v krvi za volant. To všechno se pak na hřišti neutají. Takže buď se Limberský zlepší, jinak by měl mít směrem k účasti na EURO smůlu.

Zlepšit výrazně se však musí kompletně hra českého národního mužstva. Je to v zájmu celého českého fotbalu.

Kouč Vrba má zkrátka o čem přemýšlet a na čem pracovat! Popřejme mu k tomu dostatek energie a odvahy.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud