Pavel Hartman
14. června 2016 • 08:56

Trenér Vrba nechal české fotbalisty naběhnout na španělské vidle

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čím se nejvíce v utkání se Španělskem připomněli Češi? Tím, že brankář Petr Čech zaznamenal nejvíce přihrávek z Vrbova mužstva. Na sociálních sítích zase frčely narážky na zeď, kterou musel český brankář v duelu vystavět, aby španělský megatlak neskončil bůrem v soupeřově síti.



Připomeňme si, že o den dříve v Česku hodně lidí hudrovalo nad zanďourem Severních Irů v duelu s Polskem. Notovali si, že tenhle antifotbal na EURO nepatří. Severní Irové měli 40 procent držení míče. Na střely se soupeřem prohráli 2:18 a na rohy 1:8.

Teď stejná statistika českého celku v zápase se Španěly. Držení míče: 33 % ku 67 %, střely 7:17, rohy 3:14. Čili - podobná čísla.

Komentář trenéra Pavla Vrby: „Hráči hráli na hraně možností.“ A navrch přídavek: „Škoda, že jsme už neudrželi stav 0:0. Chyběly dvě minuty.“

Nechyběly dvě minuty. A hráči také nehráli na hranici možností, protože kdyby hráli na hraně možností a výsledkem byl tak jednostranný průběh utkání, byť s obhájci mistrů Evropy, mohli by to na mezinárodní scéně rovnou zabalit.

Nevěřím tomu, že jsou tak špatní. Ale byli chyceni do pasti špatně zvolené zápasové strategie. Taktika slouží k tomu, abyste co nejvíce uplatnili přednosti vašeho mužstva a eliminovali největší přednosti protivníka.

Co je největší zbraní Španělska? Perfektní biliárová kombinace podpořená skvělou dynamickou technikou všech hráčů. Zásluhou toho vkladu a náběhů za obranu je tenhle tým nejnebezpečnější v závěrečné třetině hřiště. Iniesta, Silva a další jsou schopni načasovat průnikovou přihrávku sebemenší škvírkou. Nebo se individuálně prosadit. Navíc ve vápně a před ním se každý faul mění pro bránící celek v pohromu. Španělé také ctí heslo – nejlepší obranou je útok. Takže se snaží míč získat co nejvýš od své brány, protože vzadu nejsou silní v kramflecích.

Co Češi? Trenér Pavel Vrba sliboval při převzetí vlády nad reprezentací, že bude vyznávat útočný styl. A když jeho tým ne a ne vzadu udržet nulu, opakoval, že když jeho svěřenci vstřelí víc gólů než soupeř, netíží ho to.

Na obranu se vskutku nemohl spolehnout. Češi obdrželi ze všech účastníků na evropském šampionátu ve Francii nejvyšší počet gólů v kvalifikaci na EURO. Tedy na neprostupnou defenzivu se spoléhat nemohou.

Přesto když Pavel Vrba dumal nad taktikou na španělské míčové kouzelníky, vyšel mu hluboký obranný blok a sázka na rychlé kontry.

Hrát bez míče je demotivující, řekl během zápasu záložník Vácha
Video se připravuje ...

V praxi to vypadalo následovně: když Španělé rozehrávali, čeští hráči se stáhli do bloku, který měl vrchol v podobě Necida na polovině vlastní poloviny. V lepším případě na okraji středového kruhu. Mistři přihrávek a kliček se tedy mohli zadarmo nastěhovat do teritoria, ve kterém se jim dýchá nejlépe. V klidu se v něm rozmístili do základního postavení a mohli roztočit obvyklý ťukes.

Češi se naopak sami dobrovolně nastěhovali do nekomfortní zóny. K sobě, k sobě! povzbuzoval je neustále od lajny Vrba. Ale chtělo to spíš: Výše, výše!

Ze dvou důvodů. Zaprvé: Španělé nemají rádi, když je kdokoli presinkem donutí k dlouhým nákopům vpřed. Jsou totiž odmalička vychováváni ke hře malých přihrávek odzadu.

Zadruhé: Češi by to měli po zisku míče daleko blíž ke španělské bráně. A tudíž rychlé protiútoky by mohly mít mnohem větší říz. V moderním fotbale platí přímá úměra: čím blíže k bráně soupeře míč získáte, tím větší naději na vstřelení gólu máte.

Takhle si tedy Vrbův tým sám naběhl na vidle.

Kouč kontruje tím, že scházely dvě minuty k zázraku a že si mužstvo vypracovalo tři šance.

Ale jeho tým si šel ve skutečnosti pro porážku od první minuty. Jen štěstí, skvělý výkon stoprocentního profesionála Petra Čecha a disciplinovaná práce ostatních odsunuly pohromu až těsně před cílovou rovinku. Ano, kdyby štěstí bylo ještě o fous víc, mohlo to vyjít na plichtu.

Jenže moderní fotbal pádí, naštěstí, po jiných kolejích, a tak by z dlouhodobého hlediska tahle remíza českému fotbalu uškodila. Jen by všechny utvrdila v omylu.

A ty tři šance? Kdyby mužstvo hrálo aktivněji a výše, mohlo jich být více. Rosický přece umí lépe útočit než bránit. Necid je platnější před soupeřovou šestnáctkou než před tou svou a Kadeřábek také nedávno v Hoffenheimu od mladého trenéra Juliana Nagelsmanna slyšel: Ne obranou, ale útokem k záchraně!

Vrba však nenašel odvahu stát si za vlastní útočnou filozofií a český tým a všichni fanoušci, kteří při betonování trpěli, na to doplatili.

Ovšem vůbec není čas k zoufání nebo k poraženecké náladě. Z chyb se lze poučit. Navíc proti Chorvatsku už Vrbovo komando musí útočit. Jinak se brzy vrátí z Francie domů.

Při taktické poradě na tuhle bitvu by měla zaznít slova geniálního fotbalového básníka Andrése Iniesty, který na otázku, proč porazili Čechy, odpověděl: „Protože myslíme jinak. Jdeme po celý zápas za vítězstvím, kdežto Česko chtělo remízu.“

Takhle již dlouho přemýšlí a snaží se hrát vyspělý fotbalový svět. A Česko chce být jeho součástí. Nebo ne?

Vše o fotbalovém EURO 2016 v Francii čtěte zde >>>

Naším nejlepším hráčem byl Čech, hodnotil utkání se Španělskem legendární Jelínek
Video se připravuje ...

Vácha a Jelínek hodnotí gól Španělska: Škoda, že to na konci nevyšlo
Video se připravuje ...

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud