Pavel Janega
23. února 2012 • 19:50

Neposloucháš, tady jsou dveře. Čistku v Chelsea musí řídit Villas-Boas

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
12
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Propusťte manažera a zase budete vyhrávat. To je rada pro Chelsea od většiny médií a fanoušků. Padák pro Andrého Villase-Boase je prý lék. Takový, který vyléčí mizerné výsledky a navrátí formu z minulých let. Všude jinde tento efekt funguje – a může být krátký, či dlouhodobý. Z hlediska dlouhodobého by však vyhazov AVB byl chybou.

 



Říká se „lepší je zbavit se jednoho trenéra než více hráčů“ a devětadevadesát procent klubů na celém světě se tím řídí. Chelsea už taková být nechce a rázně to proklamuje její bohatý majitel Roman Abramovič.

André Villas-BoasFoto Reuters
Chce vsadit na jinou kartu. Na tu, do které se pouští jen málo vlastníků, když se jejich klub ocitne ve stejných problémech. Zbaví se rebelujících hráčů.

Je to správná volba.

Proč? Žádný fotbalista, byť velká hvězda, nesmí manažera shazovat. Měl by respektovat každé jeho rozhodnutí a přijmout roli, kterou mu určil. Což si Abramovič konečně uvědomil a třeba si vzal příklad z Alexe Fergusona.

Roy Keane, David Beckham, Ruud van Nistelrooy, Jaap Stam, Paul Ince. Co jméno, to hvězda. Ale hádky s manažerem neustáli. Ferguson přežil a posílil tím svou autoritu.

Na podobné křižovatce je nyní a poprvé AVB. Záleží jen a jen na Abramovičovi, zda jeho pozici v Chelsea posílí a současným i budoucím fotbalistům řekne: Tady se manažer poslouchá, pánové.

Nebo udělá opak. Villase-Boase propustí a hráčům naznačí, že manažera vlastně poslouchat nemusí. Protože, když bude nejhůř, vždycky půjde jako první…

Že Villas-Boas není schopný trenér, to není pravdivý argument. Jde o skvělého taktika, kterému naslouchal i José Mourinho. Měl ho po své pravé ruce v Portu, Chelsea a Interu Milán. Málokdo do fotbalových tajů totiž vidí jako Villas-Boas. Z jeho podrobných analýz soupeřů Mourinho hodně těžil.

1186673:title:true:trueJedna taková analýza (Newcastlu) z roku 2005 unikla na veřejnost (.pdf). Není tedy divu, že Mourinha poněkud podráždilo, když se Villas-Boas rozhodl pro vlastní kariéru.

AVB má svoji filozofii, se kterou dokázal být v Portu úspěšný. Pokud se do posledního detailu naplní jeho představa, fotbal v jeho podání je útočný a velice pohledný. Ale jen stěží může nyní uspět v Chelsea, kde se počet rebelů rozrostl.

Ano, Chelsea se musí změnit.

Čistka.
Revoluce.
Řez kádrem.

Říkejte tomu, jak chcete. Vedení klubu – a především Abramovič – ovšem udělá nejlépe, když ZMĚNU bude v létě řídit z manažerského křesla Villas-Boas.

A ještě jedna věc: s rebely nesmí mít slitování. I pokud mezi ně patří hvězdné trio Lampard-Terry-Cole, jak spekulují britská média.

„Neposloucháš, tady jsou dveře.“

Vstoupit do diskuse
12
Články odjinud


Články odjinud