Pavel Janega
12. března 2015 • 10:35

Fotbal až na druhém místě. Chelsea vypadla s PSG zaslouženě

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Všechno jí hrálo do karet: gól na hřišti soupeře, brzké vyloučení Zlatana Ibrahimovice... Přesto Chelsea v osmifinále Ligy mistrů skončila. V podstatě si nic jiného ani nezasloužila. Nudný styl hry, kterým chtěla projít do čtvrtfinále, byl potrestán nebojácným výkonem oslabeného Paris St. Germain.



Nizozemský rozhodčí Björn Kuipers – mimochodem, kde toho našli? – nemohl londýnskému klubu zápas víc ulehčit. Nesmyslným vyloučením Zlatana Ibrahimovice mu dopřál obrovskou výhodu. Teď nechci do detailů rozebírat, jak „jedenáct děcek“ – takhle Ibrahimovic nazval protihráče – dovádělo v daný moment kolem sudího a žádalo červenou kartu. Jak si hystericky domácí hráči vyžádali lékaře pro faulovaného Oscara, který už byl za pár sekund nohou...

Daleko víc bylo zarážející, jakým způsobem Chelsea v početní převaze odsunula fotbal na druhou kolej. Viděli jsme jen pasivitu, pasivitu, pasivitu. Předstíranou kontrolu nad zápasem. Prokoučovaný zápas. Presink? Neexistoval. Místo toho, aby po Zlatanově předčasném odchodu dostala PSG pod větší tlak a „zabila“ zápas dvěma góly, dokázala ho zabít akorát nudným pojetím hry bez větší snahy a nápadu v ofenzivě.

Jaký rozdíl oproti Bayernu! Byť nečelil stejně silnému soupeři jako Chelsea, názorně ukázal, jak zatočit s oslabeným soupeřem. Prostě ho zadupal do země. Výsledek 7:0 je vševypovídající. Přístup Guardioly a Mourinha k odvetnému zápasu byl tedy naprosto rozdílný. Aktivní fotbal jasně předčil ten pasivní.

Třeba Mourinho na základě včerejšího duelu změní svůj styl, napadne vás. Ale proč by to dělal? Je potřeba dodat, že jeho taktika by včera vyšla, kdyby jeho tým dvakrát nechyboval při rohových kopech. Respektive třikrát, v jednom případě brankář Thibaut Courtois fantasticky vychytal Thiaga Silvu.

„Nemůžete postoupit, když dostanete dva góly z rohu,“ řekl po zápase Mourinho. Protože standardky trénuje pečlivě, individuální kiksy vždy nese těžce. Nerozdýchá je. Když uděláte chybu, jako byste mu vrazili kudlu do zad. O to bolestivější pro něj musí být moment před druhým gólem PSG. Zkušený stoper John Terry si popletl Silvu s Garym Cahillem a bránil vlastního spoluhráče! Naprosto nepochopitelná záležitost.

Pochválit naopak musíme hráče Paris St. Germain. Je až neuvěřitelné, jak zápas v deseti lidech zvládli. Kde vzali tolik sil? I když dvakrát byli na kolenou, nikdy se nevzdali. A bojovali. Za to jim patří potlesk.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud