Pavel Janega
1. září 2015 • 05:00

Řešení za Rosického: přesunout Dočkala, či vysunout Daridu

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Není to poprvé, kdy česká reprezentace hledá náhradu za Tomáše Rosického. Se zraněným kapitánem nemůže počítat ani pro nadcházející kvalifikační duely s Kazachstánem a Lotyšskem. Potíž je ale v tom, že Rosického téměř pravidelně nahrazoval Daniel Kolář. Ani on ale teď není stoprocentně fit, navíc ho trápí pokles formy. Komu tedy trenér Pavel Vrba svěří důležitý post „desítky“?



Aby chyběli Rosický i Kolář, to se národnímu týmu přihodilo naposledy v červnu 2014 v přípravném utkání s Rakouskem. Tehdy dostal šanci na postu podhrotového hráče Josef Hušbauer. Pokud se ale podíváme pouze na soutěžní zápasy, musíme jít ještě o rok dál. V duelu s Bulharskem dostali přednost dva klasičtí útočníci.

Že by nyní Vrba změnil rozestavení 4–2–3–1, je hodně nepravděpodobné. Spíš si musíme dosadit hráče ze současné nominace do jeho preferované formace.

Jako logická volba se jeví Bořek Dočkal. Ve Spartě začal sezonu ve středu pole, na pravou stranu se vrátil až s přechodem na čtyři obránce. Jeho doménou je technika, střelba z větší vzdálenosti i tvoření útočných akcí, nikoliv sprintové souboje na křídle. Tam by naopak mohl uplatnit své přednosti Jiří Skalák. Proto Dočkal uprostřed.

Úplně zamítnout ale nemůžeme ani variantu s Vladimírem Daridou na podhrotu.

První důvod? V Hertě Berlín, kam přestoupil v létě z Freiburgu, má víc ofenzivních úkolu než těch defenzivních. Nehraje zataženého středního záložníka, pohybuje se pod útočníkem. Plynule by tak navázal na práci, která je po něm v současnosti vyžadována v klubu.

Druhý důvod? Nerozbíjela by se souhra Dočkala s Pavlem Kadeřábkem na pravé straně. Ve Spartě spolu hráli dlouho, funguje to i v národním týmu.

Proti však mluví složení dvou defenzivnějších středních záložníků pod Daridou. Že by vedle Ondřeje Vaňka nastoupil třeba David Pavelka či Martin Frýdek, je asi nereálné. Nebo spíš těžko představitelné, protože nasadit tolik nováčků do kvalifikačního zápasu si Vrba netroufne.

Nicméně ho nečeká snadný úkol. Najít a zvolit ideální variantu ve středu zálohy není práce na pět minut...

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud